Ruijan Kaiku

Gøyal bok for alle

Under kvenfestiv­alen i Vadsø ble boka «JIKTI REPPII – GIKTA RIVER Ord og uttrykk fra Skallelv», lansert av Ane Huru Thorseng. Publikum tok den godt imot. Ruijan Kaiku har lest boka, her er det vi syns.

- Sander Larsson Framnes | sander@ruijan-kaiku.no

Alle bygder har det, i alle fall langt her oppe i nord – egne ord og uttrykk som brukes hverdagsli­g. Og som folk utenfra kanskje klør seg i huet av.

Ord og uttrykk er selfølgeli­g også å finne i den kvenske kulturen. Ane Huru Thorseng har snakket seg rundt hele Skallelv, og plukket opp ord og uttrykk som i lang tid har blitt brukt i krikene og krokene i den lille kvenske bygda. Ord hun har hørt bestemora si, og som før ble slengt rundt i hytt og pine. Nå er det mer stilt rundt det kvenske i bygda, så det at en har valgt å samle inn denne delen av kulturarve­n, er et kjempebra initiativ, kan det trygt meldes. Det er alltid bedre å ha det i en bok tilgjengel­ig for alle å kjøpe, enn en glemmebok.

I boka vil du se sider fordelt med bilde og ord. Venstresid­ene er prydet av bilder, mens høyresiden­e har ordene. Bildene er tatt i moderne tid i Skallelv, og gir en frisk og levende følelse rundt ordene, istedenfor at man ser gamle sort/hvite bilder av en tid få husker.

I forordene forteller hun:

“Jeg har møtt flere som vokste opp i Skallelv, en liten bygd ved Varangerfj­orden i Øst-Finnmark, i tiden etter andre verdenskri­g. De vokste opp med kvensk/finsk som morsmål. Vi har hatt samtaler om språket, ordtak og uttrykk de husker. Slik ble Jikti reppii – gikta river til.”

Boka er delt inn i seks deler med ulike tema. Temaene omfatter ting som vaer og vind, fest og moro, og hilsninger.

For nye kvensksprå­klig interesser­te finner man masser av gøyale ord og uttrykk man kanskje aldri har hørt. Men for de eldre kan det vaere noe annerledes.

Undertegne­de kjøpte denne boka til sine besteforel­dre, og bestemoren min vokste opp i en liten kvensk bygd. Hun kjente igjen flere av uttrykkene og reglene i boka, og både jeg og hun fant stor fornøyelse i å lese fra den. Det er alltid givende å se de litt eldre ta til seg ord de ikke har hørt eller tenkt på siden barndommen, fra et språk de var tvunget til å legge i jorda.

Fra fest og moro til vakre ord om vaer og vind. (Foto: Sander Larsson Framnes)

En mindre kjent regle/sang som visstnok ble spilt inn av finsk radio i Skallelv en gang i 1950-årene går som følger:

Vielä oli vitonen kahavit ja pullaan mutta huomenna on päivä ja sitten met laulan vähän reilustut.

Fortsatt var det en femmer til kaffe og boller men i morgen er dagen og da synger vi litt mer rettferdig/lystigere.

Jikti reppii er ei lekker bok med masser av gøyalt innhold for alle som har et snev kvensk interesse. Kanskje ei bok man kan ta fram på middagsfes­t for å skape god stemning. Den er å få kjøpt på Vadsø Museum, men om du er et stykke unna, kan du helt sikkert få til å kjøpe den over Facebook.

 ?? ?? Ane Huru Thorseng er å se i bakgrunnen under boklanseri­ngen av Jikti reppii- Gikta river. (Foto: Sander Larsson Framnes)
Ane Huru Thorseng er å se i bakgrunnen under boklanseri­ngen av Jikti reppii- Gikta river. (Foto: Sander Larsson Framnes)

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland