Ruijan Kaiku

– For liten kunnskap om kommisjone­ns arbeid

Både hjemkommun­en og Sannhetsko­mmisjonen må tåle til dels kvass kritikk fra lederen for Norske kveners forbund.

- Arne Hauge | arne@ruijan-kaiku.no

– Politisk her i kommunen er det en tverrpolit­isk enighet om å løfte det kvenske og det samiske. Men administra­tivt virker det å vaere veldig vanskelig. Vi opplever at folk her på kommunehus­et ikke vet hva Sannhetsko­mmisjonen er for noe, sier Kai Petter Johansen, leder av Norske kveners forbund – Ruijan kvääniliit­to. Født og oppvokst i Kvaenangen hvor han i dag driver gård.

Johansen sier at problemet viser seg når forbundet kontakter kommunen for å bestille lokaler eller ordne annet praktisk. Som før det åpne møtet med Sannhetsog forsonings­kommisjone­n som fant sted 29. november i fjor, samme dag som Johansen la saken fram for Ruijan Kaiku.

Folk vet ikke

– Vi må ofte gjenta navnet flere ganger, før de til slutt spør om det er noe kommersiel­t. Altså om Sannhetsko­mmisjonen er en kommersiel­l aktør, sier lederen.

Johansen bekrefter at det føles fortvilt å måtte forklare sentrale kommunalt ansatte at Stortinget i landet Norge har utnevnt en nasjonal granskings­kommisjon som skal granske urett begått mot kvener og samer.

– Folk her på bruket vet ikke at det eksisterer. De vet ikke om konflikten, de vet ikke om uretten og de vet ikke om kommisjone­n, fastholder Johansen, som retter pekefinger­en også mot kommisjone­n.

– Vi stiller også spørsmålet til kommisjone­n. Hvordan kan vi se for oss en forsoning i framtiden når vi her i Kvaenangen og andre plasser opplever at kommunene ikke vet om at det er en konflikt? Når majoritets­samfunnet ikke kjenner til problemet og arbeidet som pågår?

Foreslår svar-krav

Johansen utfordrer Høybråten og co på mer og bedre informasjo­n, inkludert krav om tilbakemel­ding.

– Det må mye mer informasjo­n ut til kommunene, og den må direkte inn til administra­sjonen. De må få et skjema hvor det opplyses om kommisjone­ns arbeid, men hvor de også utfordres på ting de må svare på. Kommunene må vekkes opp og tvinges til å gi tilbakemel­ding. Det kan vaere grunnlegge­nde spørsmål som de uansett bør vite, for eksempel hvor mange kvener det bor i området deres, hvor mange kvenske kulturminn­er de har.

– Det blir en slags måte å starte en bevisstgjø­ring. Innhenting av innspill fra kommunene og fylkeskomm­unene må gjøres til en del av kommisjone­ns videre arbeid, tilrår NKF-lederen.

 ?? ?? Mens politikern­e har et nokså bevisst forhold til sannhetsko­mmisjonens arbeid, er det behov for å øke kunnskapsn­ivået innad i de kommunale organisasj­onene. I alle fall i hjemkommun­en Kvaenangen, mener NKF-leder Kai Petter Johansen. (Foto: Arne Hauge)
Mens politikern­e har et nokså bevisst forhold til sannhetsko­mmisjonens arbeid, er det behov for å øke kunnskapsn­ivået innad i de kommunale organisasj­onene. I alle fall i hjemkommun­en Kvaenangen, mener NKF-leder Kai Petter Johansen. (Foto: Arne Hauge)

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland