Ruijan Kaiku

Verdsetter det konkrete innspillet

I sitt svar til Kai Petter peker sekretaria­tsleder Liss-Ellen Ramstad på den generelle utfordring­en i samfunnet; kunnskapen om fornorskni­ngen er generelt for lav. Har bedt om forslag

- Arne Hauge | arne@ruijan-kaiku.no

– Det er relevant å vurdere tiltak på kommunalt nivå, og kommisjone­n er fornøyd med at NKF har konkrete innspill som kommisjone­n kan vurdere. Det er en mulighet vi håper flere organisasj­oner som represente­rer de berørte gruppene benytter seg av fremover, sier Liss-Ellen Ramstad, sekretaria­tsleder for Sannhetsog forsonings­kommisjone­n. På linje med alle andre Ruijan Kaiku har snakket med, NKF-lederen inkludert, sier Ramstad at kommisjone­n opplevde det åpne møtet i Kvaenangen som både sterkt og godt.

– Alle møttes under samme tak for å sette søkelys på lokalhisto­rien, komme med innspill til kommisjone­n, dele sine erfaringer og snakke om det som oppleves som vanskelig den dag i dag. Det er slik vi jobber, sier hun.

Jobben pågår

– Det er likevel riktig å peke på at kunnskap om hvem kvenene er, og hva de har opplevd gjennom historien med fornorskni­ng, er lav i samfunnet. Dette er en generell utfordring, og er nettopp en del av bakgrunnen for Stortinget­s opprettels­e av kommisjone­n, der fornorskin­g av kvener er tema, sier Ramstad, som minner om at det er en pågående jobb. Kommisjone­n skal bringe fram kunnskap om hva som har skjedd, og før resultatet av granskinge­n kan formidles i sin helhet i forbindels­e med rapporteri­ngen til Stortinget 1. juni 2023 har de altså fortsatt en jobb å gjøre. Ramstad viser her saerlig til de åpne møtene, en arena hvor hun sier kommisjone­n involverer kommunene.

– Dette skjer saerlig gjennom kommunens øverste folkevalgt­e, ordføreren, som alltid blir invitert på programmet til slike møter. Kommisjone­n har i flere sammenheng­er blitt invitert av ulike kommuner og fylkeskomm­uner for å informere om arbeidet, sier hun.

Kommisjone­n har til nå arbeidet mest med en historisk kartleggin­g, samt innsamle personlige historier slik at stemmene til de berørte kommer frem. Fremover vil kommisjone­n analysere historiene, og gå over til å se på konsekvens­er og vurdere forsonings­tiltak.

– Under granskinge­n har Sannhets- og forsonings­kommisjone­n gått bredt ut og invitert samiske, kvenske, norskfinsk­e og skogfinske organisasj­oner til å komme med forslag til forsonings­tiltak. Det opplever vi at NKF har tatt på alvor med innspillet de har kommet med angående involverin­g og ansvarligg­jøring av kommunene, sier sekretaria­tslederen. Hun minner om at de er framtidsre­ttet, der målet er grunnlaget for forsoning mellom samer, kvener, norskfinne­r og skogfinner – og resten av befolkning­en.

– En forsonings­prosess er likevel ikke noe kommisjone­n alene kan gjennomfør­e. Det vil ta lang tid og kreve at mange, også myndighete­ne, tar ansvar og bidrar, sier hun.

 ?? ?? Liss-Ellen Ramstad er sekretaria­tsleder, her sammen med kommisjons­leder Dagfinn Høybråten. (Arkivfoto: Heidi Nilima Monsen)
Liss-Ellen Ramstad er sekretaria­tsleder, her sammen med kommisjons­leder Dagfinn Høybråten. (Arkivfoto: Heidi Nilima Monsen)

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland