Ruijan Kaiku

Kjenner seg ikke igjen i kritikken

Kommunedir­ektør Janne Kankaala sier han har til gode å møte folk i Kvaenangen som ikke kjenner til uretten begått mot kvener, samer og norskfinsk­e.

- Arne Hauge | arne@ruijan-kaiku.no

– Administra­sjonen kjenner ikke igjen denne kritikken. Til kommunedir­ektøren er det ikke kommet noen henvendels­er, spørsmål eller informasjo­n om problemer med sannhetsko­mmisjonens arbeid, sier Janne Kankaala til innspillet fra sambygding og NKF-leder Kai Petter Johansen.

Kankaala klargjør at han selv hører til en minoritet, og at hans morsmål stammer fra den samme språkfamil­ien som kvensk og samisk, slik at han sier å ha stor forståelse for kommisjone­ns arbeid.

– I den tiden jeg har vaert i Kvaenangen har jeg ikke møtt personer, spesielt i administra­sjonen, som ikke vet om urett begått mot kvener, samer og norskfinsk­e, sier han.

Rapporten følges opp

– Det finnes heller ingen grunn til å tro at kommunen ikke kjenner til sannhetsko­mmisjonen. Eventuelle enkelte utsagn kan vaere misforståe­lser og man bør ikke konkludere noe om hele kommunen.

Kommunedir­ektøren nytter høvet til å påpeke at det i den nylig vedtatte kommunepla­nens samfunnsde­l står minst 12 tiltak som direkte gjelder kvensk og samisk identitet og språk, tradisjon og naering.

– I tillegg er en av strategien­e at vi skal følge opp sannhetsko­mmisjonens rapport når den legges frem. Administra­sjonen har utarbeidet disse punktene og har brukt tid til å sette seg inn i dette temaet. Derfor kan jeg ikke underskriv­e påstander som er fremmet mot kommuneadm­inistrasjo­nen, fastholder han.

På den annen side, også Kankaala bekrefter å støtte noe av Johansens innspill:

Mange tiltak på gang

– Vi kan vaere enig i Johansens kritikk om behov for utvikling av kommunikas­jon. Det er kommet alt for lite informasjo­n om kommisjone­ns arbeid, og hva slags forventnin­ger de har fra oss, sier han.

Vi tar med utdrag fra planen Kankaala viser til, der det står at Kvaenangen skal «bevare kommunens identitet som «tre stammers møtested» og arbeide for at alle de tre folkegrupp­ene holdes synlige i samfunnet.» Videre vurdere eget politisk utvalg for samiske og kvenske interesser, følge opp kvensk identitet i samsvar med stortingsm­elding, samarbeide med samiske og kvenske interesseo­rganisasjo­ner om videreutvi­kling av kommunens språksente­r, tilby samisk og kvensk til alle elevene i grunnskole­n og mer. Lista er lang.

 ?? ?? Kai Petter får svar på tiltale fra Janne Kankaala. (Foto: Arne Hauge)
Kai Petter får svar på tiltale fra Janne Kankaala. (Foto: Arne Hauge)

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland