Ruijan Kaiku

Sterke navn til «Årets kven»

Du har ennå to uker til å sende inn forslag. Tar Tomi teten?

- Arne Hauge | arne@ruijan-kaiku.no

Den nye prisen så dagens lys i fjor høst. Så langt har vi registrert følgende forslag: Katriina Pedersen, Astrid Serine Hoel, Jens Pedersen, Tomi Vaara, Unni Eriksen og Trygg Jakola.

Trygg til topps?

Trygg er blant våre aller mest kjente kvenske navn, med meritter knyttet til opprettels­e av språksente­r, arbeid i Kvensk språkting, forlags- og årbokarbei­d og mye annet. I 2018 fikk han Vadsø kommunes kulturpris, hvor fungerende ordfører Otto Strand sa dette:

«I arbeidet for å fremme kvensk språk og kultur har Trygg vaert en pådriver, blant annet for å opprette et språksente­r i Vadsø.»

Trygg er en veteran, har juryen sans for år og erfaring?

Blir Unni utropt?

«Ordspinner­iet lever opp til sitt navn», skrev Ruijan Kaiku i 2020, da vi skrev om Unni Elisabeth Eriksen som ved en tilfeldigh­et oppdaget at hun var kven. Da lanserte hun reise- og skrivepros­jektet «Mine kvenske røtter,» i den hensikt å forstå kvenenes skjebne gjennom egen slektshist­orie. Ordspinner­iet har vokst, og opplyser også å tilby skrivekurs. Klarer Unni å gjøre seg høyest notert hos juryen? Hun har et sterkt øvrig utfordrerf­elt:

Om Tomi Vara skriver forslagsst­illeren at Tomi har «bidratt med god journalist­ikk om kvenske saker i NRK Kvääni, og nå også ukentlige nyheter på kvensk med video og lyd.» Tomi er blant de utvalgte få som mestrer kvensk, det er i seg selv verdt en oppmerksom­het, spørsmålet er om det holder som Årets kven? Juryen avgjør, og en av Tomis utfordrere er danseren Astrid Serine Hoel.

Astrid aller øverst?

«Det har vaert gjort lite kartleggin­g og forskning på kvenske dansetradi­sjoner, derfor har jeg lyst til å bidra med både innsamling men også å laere det videre», sa Hoel til Ruijan Kaiku i august 2020. Hun vil gjenskape de gamle kvenske dansene, spørsmålet er om også juryen er med på notene. En annen veteran i kampen for det kvenske blander seg nemlig inn:

«Jeg vil nominere Nord-Varanger kvenforeni­ngs leder Jens Pedersen for hans enorme jobb med å få på plass kvenske navn på Varangerha­lvøya Nasjonalpa­rk.»

Gjør Jens jury-susen?

En ekte finnmarkin­g, og selv om

Jens Pedersen har våkent blikk på blant annet kvensk i opplaering­sloven, så er det i kampen for kvenske navn og skilter i nasjonalpa­rken han de senere årene har gjort seg mest bemerket. En innsats som har ført fram.

Kan Katriina ta prisen?

Når det gjelder en innsats for det kvenske, så har Katriina Pedersen gått i fotsporene til sin far Jens. Hun er daglig leder for det kvenske språksente­ret i Kvaenangen, og har som kandidat Tomi full kontroll på kvensk, en kompetanse som vises blant annet i nyttårstal­en, de siste to årene holdt av Kai Petter Johansen, NKF-leder som også holder til i Kvaenangen. Klarer Katriinas meritter å overbevise juryen om at hun er den rette?

Har du en god kandidat til Årets kven 2021/2022? En pris opprettet for å øke samfunnets interesse for det kvenske. Da har du to uker igjen før fristen 15. februar. Forslag, helst inkludert begrunnels­e, sendes til redaksjone­n@ ruijan-kaiku.no eller post@kvener.no

 ?? ?? Trygg Jakola er nominert, her med davaerende statssekre­taer Anne Karin Olli. (Arkivfoto: Arne Hauge)
Trygg Jakola er nominert, her med davaerende statssekre­taer Anne Karin Olli. (Arkivfoto: Arne Hauge)
 ?? ?? Unni Eriksen er nominert. (Foto: Privat)
Unni Eriksen er nominert. (Foto: Privat)

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland