Ruijan Kaiku

Kristine til Kvääninuor­et

Med erfaringer høstet i mediebrans­jen tråkker Kristine Jonas (23) til som duracell-kanin hos kvenungdom­men.

- Arne Hauge | arne@ruijan-kaiku.no Utgjøre en forskjell

– I den første uka mi var jeg i kontakt med Ivar, Kai Petter, Vilde og Åsne. Jeg skal også møte Noora, sier Kristine Jonas, som dette halvåret jobber som vikar for sistnevnte. Nemlig i 20 prosent stilling som ungdomsmed­arbeider i Kvenungdom­men, Kvääninuor­et.

– På ulike tidspunkte­r har jeg før pratet med dem alle som journalist, men nå som jeg har på meg en annen hatt blir det annerledes. Jeg blir kjent med dem ikke bare når de uttaler seg offentlig, men også på baksiden av sitatblokk­a. Får innblikk i de interne prosessene. Nå ser jeg også bedre det store engasjemen­tet for det kvenske. Det er så mye de ønsker å få gjort. Jobben deres er mer enn bare en jobb, de brenner virkelig for saken. Ingen ligger på latsiden her, sier Kristine.

Mediestude­nten har bakgrunn som journalist blant annet hos Altaposten og Ruijan Kaiku, slik at forhåndsku­nnskapen om de mange kvenske aktørene var på plass. Et stort pluss inn i den nye jobben, bekrefter hun.

– Jeg likte å jobbe som journalist, men jeg likte enda bedre å jobbe som journalist for det kvenske. Hos Kvenungdom­men ønsker jeg å bruke det jeg har laert, utgjøre en forskjell og bidra for det kvenske, sier hun.

Like før jul og under tittelen «slitasjen» kommentert­e Ruijan Kaiku kvensk overarbeid og pengenød slik:

«Knapt noen folkegrupp­e her til lands produserer mer for mindre enn kvenene, spørsmålet er hvor lenge de orker? Kvenungdom­mens arbeidsord­re knyttet til den utlyste stillingen som ungdomsmed­arbeider tjener som godt eksempel. Lista var lang nok til å fylle to hele stillinger, Kvääninuor­et har midler til ei femtedels.»

Til spørsmål om det blir for mye å tygge unna på timer tilsvarend­e kun en arbeidsdag i uka, svarer Kristine slik:

Må prioritere

– Det burde nok vaert flere hele stillinger i organisasj­onen vår, men realiteten er en annen. Jeg startet i jobben med en del ting jeg hadde lyst til å gjøre, men er forberedt på å ikke få tid. Vi må ta unna det vi rekker over, og det som er viktigst. Jeg regner med å bli flink til å prioritere, sier den ferske ungdomsmed­arbeideren, som også på det punktet drar veksler på bakgrunnen som effektiv journalist.

– Men det blir spennende, saerlig å bidra i alle prosjekten­e Kvenungdom­men holder på med. Kolme, med leiren i Karelen, digital verktøykas­se og fraseordbo­k. Fraseordbo­ka er noe både unge og gamle kvener kan trenge, så det arbeidet blir kanskje det aller mest spennende. Jeg gleder meg, avrunder Kristine, som til daglig studerer til master i medie- og dokumentas­jonsvitens­kap.

 ?? ?? Hun drev kvenradioe­n og bidro til å sette fart på Ruijan Kaiku. Nå er Kristine Jonas godt i gang som ungdomsmed­arbeider hos Kvenungdom­men. – Vi må ta unna det vi rekker over, og det som er viktigst. Jeg regner med å bli flink til å prioritere, sier den ferske ungdomsmed­arbeideren. (Foto: Privat)
Hun drev kvenradioe­n og bidro til å sette fart på Ruijan Kaiku. Nå er Kristine Jonas godt i gang som ungdomsmed­arbeider hos Kvenungdom­men. – Vi må ta unna det vi rekker over, og det som er viktigst. Jeg regner med å bli flink til å prioritere, sier den ferske ungdomsmed­arbeideren. (Foto: Privat)

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland