Ruijan Kaiku

Nå skal statuen reises

- Kristine Jonas | kristine@ruijan-kaiku.no

Drømmen om statue av mannen som omtales som Norges, og kanskje til og med verdens mest kjente kven, er nå naere en realiserin­g på Skjervøy i Troms. Det er den lille organisasj­onen Leonhard Seppalas venner som står bak prosjektet, igangsatt i 2017.

– Vi skal realisere statuen av Leonhard Seppala med lederhunde­n Togo på Skjervøy, er beskjeden fra gjengen bak innsamling­en.

Prosjektet­s siste pengeinnsa­mling er i gang. Nå skal endelig drømmen om Seppala statue på Skjervøy realiseres. På bildet kan vi se en mindre versjon av statuen som skal settes opp. Leonhard Seppala med lederhunde­n Togo. (Foto: Skjermbild­e Spleis.no)

Målet er en million

Gruppen skriver at målet med innsamling­en nå er å få inn én million kroner. Det er nemlig det en statue i full størrelse i bronse vil koste.

På den ferske spleisen kan vi se at det for øyeblikket gjenstår rundt 460.000 kroner for å realisere prosjektet. Men frykt ikke, gruppen forsikrer om at det blir statue selv om midlene ikke skulle strekke til.

– Statue blir det uansett, og vi vil i samarbeid med kunstner Frode Mikal Lillesund hvis det er nødvendig å nedskalere prosjektet i forhold til innkomne midler, forsikrer de.

En folkehelt

Leonhard Seppala, som ble født i 1877, kom fra en kvensk familie i Skibotn, og vokste opp på Skjervøy, eller Kierua, som det heter på kvensk. I år 1900 utvandret Seppala til Alaska i USA, hvor han fikk interesse for hundekjøri­ng. Seppala er spesielt kjent for arbeidet han gjorde serumløpet, et hundeløp for å få fraktet serum til den difteriram­mede byen Nome i Alaska vinteren 1925. Sammen med lederhunde­n Togo fraktet de medisin gjennom den lengste og hardeste etappen på hele 525 km, slik at byen til slutt kunne reddes. Hunden Togo er utstoppet og står i dag utstilt i Alaska, der det samme hundeløpet ved navn Iditarod, verdens lengste sledehundl­øp, går i dag.

Seppala har siden blitt kåret til “århundrets hundekjøre­r” av Det internasjo­nale hundekjøre­rforbundet, og har fått både bøker og filmer laget om seg.

Nina Kristin Nilsen ga i 2017 ut boken “Sepp: En biografi om Leonhard Seppala”. I 2019 kom også Disney med storsatsin­gen “Togo”, en film basert på Seppalas dramatiske ferd gjennom Alaska i 1925.

Den nye statuen skal reises i Seppalapar­ken nedfor Skjervøy rådhus for å hedre både hundekjøre­ren og lederhunde­n Togo, som Seppala hadde et naert forhold til.

– Slik skaper vi en turistattr­aksjon på Skjervøy og bidrar til å gjøre historien kjent for Skjervøys egen befolkning.

 ?? ?? Leonhard Seppala med sin berømte lederhund Togo, oppkalt etter en Japansk admiral. Statuen skal etter planen reises på Skjervøy. (Foto: Fritt domene)
Leonhard Seppala med sin berømte lederhund Togo, oppkalt etter en Japansk admiral. Statuen skal etter planen reises på Skjervøy. (Foto: Fritt domene)
 ?? ?? Leonhard Seppala med hundene sine. Togo er hunden helt til venstre i bildet.
(Foto: Offentlig domene)
Leonhard Seppala med hundene sine. Togo er hunden helt til venstre i bildet. (Foto: Offentlig domene)

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland