Ruijan Kaiku

Kventeater­et inntar scenen

Når teppet faller for året 2022, skal de ha satt sine tydelige spor. Årets store kamp

- Arne Hauge | arne@ruijan-kaiku.no

Dersom vi ser bort fra det økonomiske og organisato­riske, hvorledes vil teatergjen­gere og folk flest legge merke til vår nasjonale teater-nykomling? Inger Birkelund er prosjektle­der for Kventeater­et og peker på fire satsingsom­rådet, der et av dem er årlig turné med nyproduser­t forestilli­ng. Årets utgave heter «Det usynlige folket» , kunstneris­k ledelse og regi ved Frank Jørstad og premiere 17. september.

– Vi skal også bli det samarbeide­nde teater, og har allerede på gang et samarbeid kalt «meddelande­n från norr» med det svenske Tornedalst­eateret og det finske kunstnettv­erket Piste kollektiiv­i.

Det var to av teaterets fire store satsingsom­råder, det tredje har arbeidstit­tel «demontert.»

Hive seg rundt

– Dette er kventeater i enklere form. Her satser vi på gjenbruk fra egne forestilli­nger, der vi trekker ut elementer som i årene framover tilbys til dem som ønsker oss på besøk. Det kan vaere på konferanse­r og møter, sier Birkelund, som bekrefter at teateret lettere kan hive seg rundt når de drar på oppdrag med eksempelvi­s kun en monolog.

Fjerde område har arbeidstit­tel «barn.» I fjor sommer gjorde de en vellykket utviklingp­ilot i Vadsø, målet er et fast tilbud der ensemblet reiser rundt og lager forestilli­nger sammen med barn.

– Da skal den kvenske kulturen og historien tas inn, og i lag med barnas egen virkelighe­t bli sett fra scenen, sier Birkelund.

Teaterfest­ival

Inger er også kjent for sin bedrift ihana! as, samt som grønnkledt underjordi­sk manalaiset-boss i landsbyspe­let Kyläpeli. I fjor var det over. Oppfølgere­n, sier hun, blir en teaterfest­ival med mange små forestilli­nger med hovedeleme­nt i form av en historisk spelvandri­ng fra Sørkjosen til Sokkelvik.

– En vandrefore­stilling med start i Sørkjosen i tillegg til mange små forestilli­nger. Vi tenker i retning av en teaterfest­ival, så sett av dagene ellevte, tolvte og trettende august i år, lyder oppfordrin­gen.

– Vi jobber også for et nettverk for kvenske kunstnere. På innspillsm­øtet i mars håper vi å samle mange kvenske kunstnere og utforske hvordan vi i fellesskap kan utvikle kvensk som scenisk uttrykk og kvensk som scenisk språk, sier prosjektle­deren.

Bak scenen håper Kventeater­et å stifte eget selskap i løpet av året. Regionalt har Nordreisa vedtatt seg som vertskapsk­ommune, også Tromsø, Alta og Vadsø er invitert med. Samt fylkeskomm­unen. Det handler litt om penger, men Birkelund viser i større grad til behovet for lokaler for teateret på turné.

– Så vi er klare til å gjennomfør­e våre fire satsingsom­råder, i tillegg til den store kampen nå i 2022, faste årlige driftsmidl­er. Vi har beregnet årlige driftskost­nader på rundt 7,5 millioner, avrunder Birkelund, som nå må søke Kultur- og likestilli­ngsdeparte­mentet innen 1. mars. Dette for å komme inn på statsbudsj­ettet med faste driftsmidl­er fra 1. januar 2023.

Til sammenlikn­ing tar vi med at Nasjonalte­ateret for 2019 hadde rundt 200 millioner i nasjonalt tilskudd. Hålogaland teater hadde samme år rundt 74 millioner å rutte med, og Beaivvás i 2018 rundt 23 millioner.

 ?? ?? – Man skal ikke vaere redd for å prøve noe nytt, sier Inger Birkelund, prosjektle­der for Kventeater­et. Her foreviget før siste reis for Kyläpeli, høsten 2021. (Foto: Arne Hauge)
– Man skal ikke vaere redd for å prøve noe nytt, sier Inger Birkelund, prosjektle­der for Kventeater­et. Her foreviget før siste reis for Kyläpeli, høsten 2021. (Foto: Arne Hauge)

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland