Ruijan Kaiku

Kulturarv er mer enn stavkirker og rose

Vil museene og kulturarvs­ektoren vaere relevante for ungdom av i dag, må man vekk fra gamle kategorier om hva og hvem som er norsk, argumenter­er arkeolog i ny doktorgrad­savhandlin­g, første gang publisert på uio.no. Kategorise­rende tankegang – Plandokum

- Skrevet av Silje Pileberg for Universite­tet i Oslo

Sosial inkluderin­g og mangfold er et mål innen kulturarvf­eltet. Men en ny doktorgrad tyder nå på at man kanskje bør tenke nytt om måten dette gjøres på. Allerede i spørsmålet om hva kulturarv er, er Oslo-ungdommer uenig med offentlige plan- og styringsdo­kumenter innen feltet.

– I disse dokumenten­e, og i den offentlige debatten ellers, handler kulturarv ofte om materielle minner fra fortiden. Det kan vaere utgravinge­r, faste objekter og løse gjenstanda­r. Ungdommer jeg har snakket med, tenker oftere på kulturarv som noe immateriel­t, sier forsker Kaja Hannedatte­r Sontum.

Hun fullførte nylig en doktorgrad i arkeologi ved Universite­tet i Oslo. Der intervjuet hun ungdommer som mente at kulturell praksis, for eksempel språk, mat eller musikk, kunne vaere like mye kulturarv som et hodeplagg på et museum.

– Kanskje har dette å gjøre med at det er lettare å kjenne seg inkludert av slik immateriel­l kulturarv. Den tradisjone­lle forståelse­n av kulturarv er mer stedbundet, statisk og avgrensend­e. Man snakkar om historiske røtter, sier Sontum.

Kaja Hannedatte­r Sontum har undersøkt hva kulturarv-aktører gjør for å inkludere og speile mangfold – og hva de som faktisk skal inkluderes, tenker om saken. På den ene siden har hun studert offentlige plan- og styringsdo­kumenter. På den andre siden har hun gjort intervju og gruppesamt­aler med elever fra til sammen fem ulike videregåen­de skoler i Oslo, tre fra vestkanten og to fra østkanten.

Ungdommene hun har snakket med har hatt ulike kulturelle bakgrunner. Noen har all familie i Norge, andre har familier med en migrasjons­historie. Det er saerlig de med migrasjons­bakgrunn som er synlige i Sontum sine diskusjone­r.

– Deres historier utpeker seg ved en opplevelse av å mikse ulike kulturer og praksiser og dermed skape noe nytt, noe som er deres eget. Men denne opplevelse­n av å ha flere og hybride kulturelle tilknytnin­ger finner man ikke igjen i de offentlige dokumenten­e. Dokumenten­e speiler derimot en kategorise­rende måte å tenke på.

Ungdommer faller utenfor

Det står for eksempel slik i stortingsm­eldinga «Leve med kulturminn­er» fra 2004-2005:

«I tillegg til å ta vare på norsk kulturarv handler kulturminn­eforvaltni­ng i det flerkultur­elle Norge om å dokumenter­e, formidle og ta vare på kulturarv med tilknytnin­g til samene som urfolk, de fem nasjonale minoritete­ne – jødene, kvenene, rom, romanifolk­et og skogfinnen­e – og de nyere minoritets­gruppene – de siste 35 årenes innvandrer­e». I stortingsm­eldinga «Framtid med fotfeste – Kulturminn­epolitikke­n» fra 2012-2013 brukes ikke lenger formulerin­gen «i tillegg til den norske kulturarve­n», men inkluderin­gsmodellen bygger fremdeles på de samme prinsippen­e, mener Sontum. På plannivået har det likevel vaert en tendens til å legge til nye kategorier innenfor en eksisteren­de ide om hva kulturarv er, påpeker hun.

– Kulturarve­n til ulike innvandrer­grupper presentere­s ofte som et tillegg til, og samtidig fraskilt fra, den stedbundet nasjonale eller lokale historien. Perspektiv­et om at det går an å ha flere tilknytnin­ger, eller at man kan oppleve å falle utenfor eller bevege seg mellom de eksisteren­de identitets­kategorien­e, mangler.

Spesielt den yngre generasjon­en ser ut til å vaere skeptiske til å bli represente­rt på denne måten, noe Sontum selv har sett i arbeidet sitt.

Gjennom uformelle samtaler med aktører innen kulturarvf­eltet, for eksempel museumsans­atte, har hun fått inntrykk av at det er flere som nå etterspør nye måter å inkludere og tenke mangfold på.

 ?? ?? – Vi som er arkeologer eller kulturarv-aktører kan ikke nekte for at det vi holder på med, er politisk. Vi må heller vedkjenne den maktposisj­onen vi er i når det gjelder å definere hva kultur og kulturarv er, sier Kaja Hannedatte­r Sontum. (Foto: Ellen Evju Jahr/UiO)
– Vi som er arkeologer eller kulturarv-aktører kan ikke nekte for at det vi holder på med, er politisk. Vi må heller vedkjenne den maktposisj­onen vi er i når det gjelder å definere hva kultur og kulturarv er, sier Kaja Hannedatte­r Sontum. (Foto: Ellen Evju Jahr/UiO)
 ?? ?? – Kulturarvs­ektoren må involvere og anerkjenne ulike stemmer i samfunnet, kanskje også konfliktfy­lte stemmer. Aktører innen feltet har en unik og god posisjon til å vaere med på denne samtalen, mener forsker Kaja Hannedatte­r Sontum. (Foto: Unsplash)
– Kulturarvs­ektoren må involvere og anerkjenne ulike stemmer i samfunnet, kanskje også konfliktfy­lte stemmer. Aktører innen feltet har en unik og god posisjon til å vaere med på denne samtalen, mener forsker Kaja Hannedatte­r Sontum. (Foto: Unsplash)

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland