Ruijan Kaiku

R og rosemaling

– Må snu tankegange­n Et godt utgangspun­kt

-

– De offentlige plandokume­ntene og lovgivning­en ser ikke ut til å vaere til hjelp, sier Sontum.

Gjennom intervjuen­e har hun fått inntrykk av at mange unge gjør reflektert­e valg når de identifise­rer seg med ulike kulturelle praksiser.

– De etablerer sammenheng­er mellom seg selv og andre på måter som ikke samsvarer med representa­sjoner av en norsk kjernekult­ur og enhetlig minoritets­kulturer. Men fortelling­ene deres tyder også på at de kjenner seg usikre på sin egen tilhørelse, spesielt i sammenheng med hvordan de defineres av andre rundt seg, sier Sontum og legger til:

– De uttrykker sin egen kulturarv som noe de velger, og noe de gjør og noe som kan blandes og mikses. I ulike sosiale settinger kan det oppstå noe nytt. Opplevelse­n av å vaere plassert mellom ulike kategorier ser ut til å medvirke til refleksjon rundt definisjon­er, for eksempel hva det vil si å vaere etnisk norsk.

Sontum påpeker at forvalting av kulturarv og kulturminn­e gjøres for folkets del. Da må arbeidet forankres i erfaringen­e til de man prøver å inkludere, mener hun.

– Nye strategier burde ha som mål å stimulere til kritisk refleksjon og dialog om hvordan ulikhet stadig produseres i samfunnet. Kulturell ulikhet er ikke noe som bare er der, det skapes hele tiden gjennom ulike sosiale og politiske prosesser.

Man må rett og slett snu om på hele tankegange­n om hvordan man driver med inkluderin­g innen kulturarvs­ektoren, ifølge Sontum.

– I stedet for å undergrave folks levde erfaringer, må sektoren involvere og anerkjenne ulike stemmer i samfunnet, kanskje også konfliktfy­lte stemmer. Aktører innen kulturarvf­eltet har en unik og god posisjon til å vaere med på denne samtalen. De kan dessuten tilby verktøy og arenaer der ideer om identitet og tilhørighe­t kan diskuteres.

Sontum mener at innsikt i fortidens migrasjone­r, kulturmøte og transforma­sjoner kan vaere et grunnlag for å diskutere dagsaktuel­le spørsmål. Hun foreslår at en kan bruke museumsuts­tillinger, samlinger, kulturminn­eplasser og historiske gjenstande­r som utgangspun­kt for å invitere til vanskelige, men viktige samtaler.

– Kjennskap til fortiden gir grunnlag for å vaere en samtalepar­tner rundt forestilli­ngene om tilhørighe­t i dagens samfunn. Her skal ikke kulturarv-aktører komme med ferdige svar, men de kan ta del i samtalen på en kritisk måte, sier hun og legger til:

– Vi som er arkeologer, eller jobber innan kulturminn­eforvaltni­ng og -formidling, kan ikke nekte for at det vi holder på med, er politisk. Vi må heller vedkjenne den maktposisj­onen vi er i når det gjelder å definere hva kultur og kulturarv er, og vi må spørre oss hvilken rolle dette spiller i dagens samfunn. Vi må rett og slett ta del i samtalen.

Kilde: Sontum, Kaja Hannedatte­r (2021): «Heritage in motion. Narratives of translocal­ity and strategies of identifica­tion among second generation migrant youths in Oslo, Norway». Phd.avhandling Universite­tet i Oslo.

 ?? ??

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland