Ruijan Kaiku

Sent, men godt

Gang på gang snublet man i korona og slikt, men på fjerde forsøk ble det sannhets-besøk for Kvaenangen.

- Arne Hauge | arne@ruijan-kaiku.no

Uro for koronaviru­s i Burfjord og omegn stakk kjepper i hjulene for ønsket om å tilby bygdefolke­t et møte med nevnte kommisjon. Til alt hell og med mye bra pågangsmot fra blant andre NKF-leder Kai Petter Johansen og generalsek­retaer Ivar Johnsen ordnet det seg.

– Endelig. Vi fikk det til på fjerde forsøk, sa Kai Petter overfor Ruijan Kaiku før det åpne møtet, som fant sted 29. november.

Så mange møtte opp at kravet om avstand ble en utfordring i det beskjedne og velbrukte lokalet. Kommisjons­medlem Ivar Bjørklund snakket om granskinge­n og lokalhisto­rie i Kvaenangen, før kollega Ketil Zachariass­en snakket om personlige historier og innspill. NKF la fram sine tanker, det samme gjorde Kvaenangen sameforeni­ng/ Návuona sámiid searvi. I diskusjone­n som fulgte fikk også folk flest sagt sitt, hvor dette med statlige overgrep mot privat eiendomsre­tt var en gjenganger.

Som få andre steder fikk fornorskni­ngen i Kvaenangen også sterke materielle konsekvens­er for familier, kan det minnes om.

– Jeg har mange ganger samarbeide­t med Kai Petter som driver gård, og som fremdeles er rammet av den politikken som tidligere har vaert ført. Der har kommunen vaert helt tydelige på at vi ønsker å vaere med å bidra til å finne løsninger, klargjorde Eirik Losnegaard Mevik. Selv om ordføreren sa at kommunen vanskelig kan konkludere offisielt, så ønsker de sterkt å bidra til å finne ut av forholdene og ergo finne ut hva som faktisk er rett.

– Mange har en historie. Jeg tror at alle som har røtter i Kvaenangen på en eller annen måte er berørt av det arbeidet som kommisjone­n gjør. Det er en viktig jobb, og jeg ser fram til å lese det kommisjone­n kommer fram til, sa Losnegaard Mevik.

Vi tar med at Sannhets- og forsonings­kommisjone­n så langt har fått inn mer enn 500 personlige historier, som altså belyser fornorskni­ng og urett. Kommisjone­n skal overlevere sin rapport til Stortinget om rundt halvannet år, den 1. juni 2023. Da trer kommisjone­n tilbake i kulissene, politikern­e overtar scenen.

 ?? ?? Tross alvorlig prat om familier som i gamle dager ble fratatt jord av myndighete­ne, foregikk møtet i gemyttlige former. Her ser vi kommisjons­medlemmene Ivar Bjørklund og Ketil Zachariass­en (til høyre). (Foto: Arne Hauge)
Tross alvorlig prat om familier som i gamle dager ble fratatt jord av myndighete­ne, foregikk møtet i gemyttlige former. Her ser vi kommisjons­medlemmene Ivar Bjørklund og Ketil Zachariass­en (til høyre). (Foto: Arne Hauge)
 ?? ?? Kommisjone­ns konklusjon om hva som hendte med folk og eiendommer i Kvaenangen, er noe ordføreren blir å lese med stor interesse. Framgikk det altså under møtet. (Foto: Arne Hauge)
Kommisjone­ns konklusjon om hva som hendte med folk og eiendommer i Kvaenangen, er noe ordføreren blir å lese med stor interesse. Framgikk det altså under møtet. (Foto: Arne Hauge)

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland