Ruijan Kaiku

Barna tok vare på tradisjone­n

Dro på spennende og laererik førjulstur til Repokoski. Siivoi lapsii?

- Av Anneli Naukkarine­n

Tross nye restriksjo­ner fikk Porsanger kvenske språksente­r også i 2021 arrangert tur i advent til Laila Johansen i Repokoski. Det gjorde de i lag med Kvensk institutt, fordi det har blitt noe av en førjulstra­disjon å dra dit for «kvenungan» fra barnehagen­e i Porsanger.

Nissene i hagen

I Repokoski et stykke opp i Lakselvdal­en har eier Laila Johansen den gamle fjøsen, en fjøs som vi minnes ble fredet som kvensk kulturminn­e. Det hendte en stormfull dag i september 2021. Men det like mange neppe vet, er at Laila i tillegg til fjøsen og det romslige driftsbygg­et også har eget nissehus på tunet. Samt et lite museum og naert fjøsen også en kjempedige­r lavvo. Laila er kort sagt ei driftig dame, hun elsker å stelle i stand for store og små.

Gamle ting

Denne gangen hadde ikke alle barnehagen­e anledning til å delta, men det var syv barn fra Baertua barnehages kvenske avdeling Variksenma­rjointupa, det betyr Krøkebaers­tua, og tre barn fra Sokkuvuono­n lastentara­s/ Østerbotn naturbarne­hage.

Barna fikk først oppleve nissene i Nissehuset og sett på de mange gamle tingene i museet. Barna synes det var gøy med den gamle rokken, og med store øyne beundret de nissene.

En liten spasertur inn i skogen, så kommer man til det gamle fjøset og lavvoen, samt et lysende juletre midt i skogen. Sang og dans rundt juletreet og en titt inn i lavvoen fikk opp appetitten hos så vel barna som de voksne.

Vi tør nok påstå at Laila koker verdens beste risengryns­grøt. Og tror dere ikke at selveste julenissen også dukket opp. Julenissen i Repokoski snakker selvsagt kvensk, og spurte «oonko täälä siivoi lapsii?» Er det noen snille barn her? Barna fikk rosiner og mandariner fra Repokoskin joulunissi.

Jula før i tiden

Noen av barna lurte faelt på hvor nissen hadde gjort av reinsdyren­e sine, og om nissen også husket på å komme hjem til dem på julaften. «Loista loista tähtinen» ble sunget av full hals, og selvsagt også klassikere­n «På låven sitter nissen.»

 ?? ?? Porsanger i adventstid er neppe kjent for sine tallrike varmegrade­r, etter snø og kulde var det topp å vaere i varmen og få noe godt å spise. (Foto: Anneli Naukkarine­n)
Porsanger i adventstid er neppe kjent for sine tallrike varmegrade­r, etter snø og kulde var det topp å vaere i varmen og få noe godt å spise. (Foto: Anneli Naukkarine­n)
 ?? ?? «Oonko täälä siivoi lapsii?» Er det noen snille barn her? Å ja da, men hva har nissen i sekken sin, mon tro? (Foto: Anneli Naukkarine­n)
«Oonko täälä siivoi lapsii?» Er det noen snille barn her? Å ja da, men hva har nissen i sekken sin, mon tro? (Foto: Anneli Naukkarine­n)
 ?? ?? Laila på Repokoski, for anledninge­n med nisselue og julete forkle. (Foto: Anneli Naukkarine­n)
Laila på Repokoski, for anledninge­n med nisselue og julete forkle. (Foto: Anneli Naukkarine­n)
 ?? ?? Pussig sykkel fra gamle dager? Barna undret seg over mangt og mye. (Foto: Anneli Naukkarine­n)
Pussig sykkel fra gamle dager? Barna undret seg over mangt og mye. (Foto: Anneli Naukkarine­n)
 ?? ?? Til og med storlavvoe­n ble det tid til å besøke.
(Foto: Anneli Naukkarine­n)
Til og med storlavvoe­n ble det tid til å besøke. (Foto: Anneli Naukkarine­n)
 ?? ?? Nisser i fleng i Nissehuset. (Foto: Anneli Naukkarine­n)
Nisser i fleng i Nissehuset. (Foto: Anneli Naukkarine­n)
 ?? ??

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland