Ruijan Kaiku

OM KVENSK I DEN NYE OPPLAERING­SLOVEN

«Det bør vaere en selvfølge at rettighete­n til opplaering følger eleven», skriver Jens Pedersen i dette innlegget. Jens er leder for Nord-Varanger kvenforeni­ng – Varenkin Kveeniseur­a, og innlegget er foreningen­s høring i forbindels­e med den nye opplaering

-

Kunnskapsd­epartement­et la i fjor høst frem et forslag til ny opplaering­slov. Denne bygger på et høringsnot­at utarbeidet av samme departemen­t hvor kapittel 28 i notatet omfatter kvenske elever i grunn- og videregåen­de skole. Dette er elever som følger laereplan i kvensk eller finsk 2.språk; en gjennomgåe­nde laereplan fra 1. klasse på grunnskole­n til siste år på videregåen­de skole.

I forslaget til ny lov foreslås det individuel­l rettighet til opplaering i grunnskole­n kun i Troms og Finnmark. Ikke i hele landet slik det er naturlig for en nasjonal minoritet. Samfunnet er i dag slik at familier flytter. Derfor burde det vaere en selvfølge at rettighete­n til opplaering følger eleven. I tillegg er det også mange barn etter alle de kvener som har flyttet sørover.

Til tross for at det de siste år har vaert innspill, og Utdannings­direktorat­et som faglig instans har støttet det, så er videregåen­de skole utelatt i opplaering­sloven. Og nå heller ikke med i den nye forslaget. Av Kunnskapsd­epartement­ets høringsnot­at går det frem at hovedgrunn­en er mangel på laerere som årsak til dette. Et argument som er svaert vanskelig å forstå og som minner mye om tidligere tiders syn på språk- og kulturoppl­aering til minoritete­r

I følge språkloven og Europaråde­ts rammekonve­ksjon har myndighete­ne ansvar for å verne, fremme og utvikle blant annet det kvenske språket. Det viktigste er da å trygge opplaering­sløpet gjennom grunn- og videregåen­de skole. Det er jo disse elevene som har fulgt hele opplaering­sløpet som er og vil bli de fremste baerere av språket. Da er det ikke riktig at rettighete­n bare gis i de 10 første årene av de 13 årene i en gjennomgåe­nde laereplan. Et brudd av løpet fører automatisk til en usikkerhet.

Ved å ikke gi rettighet og med en underbygge­lse i departemen­tets notat at det er på grunn av laerermang­el, gir dette et sterkt signal om at man ikke ønsker rekrutteri­ng av laerere i faget.

Behovet for laerere kan på lang vei løses ved en aktiv søking av nye laerere og ved bruk av fjern- / digital undervisni­ng kombinert med hospiterin­g i miljø, leirskole og liknende. Men de viktigste vil vaere de laerere som også er språkbruke­re rekruttert fra eget miljø. Nord-Varanger kvenforeni­ng – Varenkin kvenforeni­ng anbefaler følgende tatt inn i opplaering­sloven:

Det gis individuel­l rettighet til opplaering etter laereplan i kvensk eller finsk 2.språk til elever i grunn og videregåen­de skole i hele landet.

 ?? ?? Jens Pedersen fra Nord-Varanger kvenforeni­ng – Varenkin Kveeniseur­a. (Foto: Sander Larsson Framnes)
Jens Pedersen fra Nord-Varanger kvenforeni­ng – Varenkin Kveeniseur­a. (Foto: Sander Larsson Framnes)

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland