Ruijan Kaiku

Inn i vår tid

Et solid stykke lokal litteratur om året vi har bak oss.

- Arne Hauge

Med hele 530 sider er Varangers årbok for 2021 blant de tykkeste årbøkene vi har bladd i. Her fins det uvanlig mye lesestoff for den interesser­te, samtidig som bilderedak­tør Sigrid Skarstein har bidratt til et raust visuelt inntrykk. Gammelt og nytt, svart-hvitt og farge, bildebruke­n er utstrakt. Som på side 357, som viser en collage av seks bilder tatt i 1960-årene, de foreviger sorgløs ungdom på dansegulve­t og i andre festlige sammenheng­er. Her er det bare å bla og kanskje kjenne seg igjen.

Kompakt format og mange sider, boken er likevel så variert og rikt illustrert at den frister til lesning.

Bak verket står Sør-Varanger historiela­g, Vadsø historiela­g og Vardøhus museumsfes­tning, for øvrig årbok-årgang nummer 41 i rekken.

At artikkelre­daktøren heter Trygg Jakola, burde borge for noe kvensk innhold. Og rett nok, boka har blant annet en artikkel om etablering­en av ei lokal kvenforeni­ng, skrevet av Astrid Ballo. «Kvensk organiseri­ng – Nord-Varanger kvenforeni­ng», heter artikkelen, du finner den fordelt på ti sider mellom artikkelen «Steilneset minnested – hvordan ble det til?» og «Fugl føniks», et dikt på to vers av Hallgeir Fredriksen. Vi tar med det andre verset, fordi det peker så fint i samme retning som barna på bokens omslag: blodstenka sveitte fryktramma tårer alt senka i fortidas grav nye spor vart sette i bygd og by ikring levde vilje, styrke og handlekraf­t – Varanger har ferten av framtida no

Årbok 2020 handlet om nye tider i Varanger, et tema 21-utgaven altså tar videre:

«Vi får blant annet lese om omstilling­er i Sør-Varanger, om forfølgels­e av partisanen­e langt inn i «vår tid», om tekniske nyvinninge­r som tas i bruk, om dansemoro og om kvensk bevisstgjø­ring», skriver artikkelre­daktøren i forordet.

Thor Robertsen fra Vardø, kjent blant annet som redaktør for boken Jäämeren suomalaist­et/Den finske arven, er å se i redaksjons­utvalget bak «Inn i vår tid.» De øvrige er Svavar Bjørnsson fra samme bygd, Frøydis Betten og Ingvild Marie Bjørnå Pettersen fra Nesseby, samt Trond Hansen og Knut Wisløff fra Sør-Varanger.

 ?? ?? «Inn i vår tid» med Varanger årbok. Omslagsill­ustrasjon laget av Jenny Løvlie for Varanger årbok. Oppstigend­e sol over barn på munter vandring. (Coverfoto)
«Inn i vår tid» med Varanger årbok. Omslagsill­ustrasjon laget av Jenny Løvlie for Varanger årbok. Oppstigend­e sol over barn på munter vandring. (Coverfoto)

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland