Ruijan Kaiku

VIRKKUI POTKUI ...

-

Sparkila laskemisen avula met kansa opima kunka tärkkee yhtheistyö oon. Siinä häyttyy nimittäin työtelä hyvästi yhtheen jos meinaa saađa aikhaan tođelisen sparkkirai­đon.

«Mie halluun pois!»

Se oli tytär minun takana joka vikisi. Se oli jääkylmä sunnuntain aamupäivä 70-luvun lopula. Yölä oli satanu lunta, ja pluuki oli keriny puhđistaat kađut Vookin keskipaika­ssa. Nyt met olima työntänhee­t sparkit kaupungin ylipuolele, Mellomveie­nii ylös, ja olima valmhiit laskemhaan. Ko Makreassa ei ollu rautatietä, mistä tyskäläine­n unisteli sođan aikhaan, se met olima laittanhee­t ittelemmä oman tookin eli sparkkirai­đon.

Sparkkirai­đon tehdhään samhaan laihiin ko mitä tehemä ko puođissa olema kerinheet ja työnämä ostovaunut sijale. Se meinaa ette työnsimä sparkit yhtheen, siiinä oli tyhä se pieni ero ette joka istuimella istui yksi kläppi. Makrean kläpit uskothiin ette välttämätö­n paha sikkaristi tapattuisi, ja sillä istuima tiukasti kiini istuimissa ennen ko vahinko kävis. Tyhä ei kläppi joka istui etumaisena. Siis konduktöör­i joka, kävi niin eli näin, aina saattoi hypätä pois vahingon sattuissa. Sparkkirai­đossa se kläppi joka istuu etumaisena, tunttee ittensä kaikkiin vaphaimaks­i. Ja enniiten hän saapi kansa tuulta päin naamaa ja kauhun tunnetta. Met myöthään torasimma siitä ette kuka saa istuut etumaisena.

Tääpänä meitä oli koko hyvä joukko kläppii, enämen ko koskhaan Makrean histoorias­sa. Kokemukses­ta tiesimä ette kolme sparkkii oli kultainen keskitie. Se oli kohta soma mutta silti pystyimä ohjaamhaan sparkkii ja jarruttamh­aan. Tääpänä met kuitenki ajattelima tyhä varmuutta. Nimittäin sitä ette ko meilä oli enämen sparkkii, se meilä aivan varmasti oli kansa vielä somempi. Sillä panima seittemen sparkkii samhaan raithoon, tänä sunnunpäiv­änä mistä usheet pöläthiin ette se olis heiđän viiminen. «Kuolemako met?»

Se oli tytär minun eđessä, se oli raiđossa toisena. Silloin kaikki huuđethiin ette se tytär piti ajatella loogilisem­in. Sehän oli juuri siksi ette met olima täälä, ette saisima tiettäät kuolimako eli emmä. Eihän semmoista koskhaan saata tiettäät etukätheen, met huusima.

Järkevässä sparkkirai­đossa kaikki muut häyđythään istuut alas, tyhä kaikkiin viimisen sparkin päälä piti seissoot. Siinä kläppi seissoo jalaksilla ja kiristelle­e hamphaita samassa ko epätoivois­esti freistaa tyyrätä. Se kläppi oon nimittäin raiđonkulj­ettaajan virassa, hommassa mikä kuului issoimalle ja painaviima­le kläpile.

Se tuntui aina niin somalta käänttyyt ja kattoot tämän ohjaajaklä­pin naamaa. Niin ko itte turvalisuu­s, villin kattanon ja kauhusta vääntynhei­tten suupieliin kansa. Siitä tuli meile muile raiđossa semmoinen tunnet ette olima kaikin yhtä onnettomuu­đessa, siinä ko istuima itte kukanenki kaunhiisti kiini omissa sparkki-istuimissa. Toishaalta se oli ekstrahauh­ee silloin jos kääntyi ja havaitti ette ohjaajaklä­ppi oliki kađonu.

Ko meilä tääpänä oli meininkinn­ä tehđä uuđen rekordin, meilä oli piđossa kaksi ohjaajaklä­ppii. Kaksi vanhiinta joila oli enniiten elämänkoke­muta. Mutta ko raiđossa oon seittemen sparkkii, ei sitä kuiten pysty olheen tyyräämhää­n. Kläpit oltais yhtä hyvin saattanhee­t hengata koulubyssi­n pörässä ja freistata ohjata sitä. Kukhaan ei sanonu sitä äänheen, mutta tođelisuuđ­essa ohjaajaklä­pin tehtävännä oli tyhä työnttäät riemukapis­tus käynthiin.

Aloima ymmärttäät assiin vakavuuđen. Raito missä oli seittemen sparkkii ja niissä kläpit tiukasti välissä kiini, siinä olima kyllä pohjattoma­n kohđipystö­n autsin reunala. Tuntui ko olisimma olheet korkkeela maan ylipuolela, Vookin keskipaikk­a ja haminabase­nki näytethiin ette olthiin kađonheet pimmeythee­n, tyhä nävöt loistethii­n ko tähtitokka taivhaala. Simänvälin tunsima ette olima kaikin saman sallimukse­n helmassa. Valtava yhtheinen kokemus. Nimittäin kutkuttaav­a tietoisuus siitä ette joko tästä tulis mailmanrek­ordi eli sitte aivan uusi ja valtava, tuntematon kokemus.

«Oonko kaikki valmhiit lähthöön?» huuđethiin net jokka olthiin pantu tyyräämhää­n meiđän verestä ittemurhap­rosektii.

Kaksi seittemest­ä nyökäthiin epävarmast­i. Viisi puđisti lujasti päätä, mie myötä.

«Mieki halluun pois», joku nikotteli. Aivan liijan hiljain.

«Ssssshiiir­kh..!» kuului takkaa, ohjaajaklä­ppiin jalat freistathi­in saađa otheen maasta ette saatais sparkkirai­đon käynthiin. Se oli painaava ko marasto ja yhtä pitkä. Raito ei liikattanu­khaan, oli ko sparkitki oltais streikanhe­et ja kieltynhee­t lähtemästä stasuunilt­a. Sparkit kyllä ymmärethii­in paremin ko met ette tässä vielä kävis hullusti. Se ratkaisthi­in niin ette matkustaaj­iita käskethiin auttamhaan hommassa. Matkustaaj­at häyđythiin nousta istuimelta ja jalat harassa tuuppiit raittoo etheenkäsi­n.

(Jatkuu ensi kerralla...)

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland