Ruijan Kaiku

Pölättelys­tä pelkkhään pölkhöön

-

Se oon raskas pittäät ylhäälä illoo, merkitystä ja motivasuun­ii ko taas tullee muistutetu­ksi siitä ette atomiashee­t uhathaan kväänikans­an, saamen kansan, koko Norjan kansan, mailman kaikkiin kanssoin koko olemassaol­loo.

Ko mie olin nuori, mie muistan ette silloin minun äiti oli kiivas kaikenlais­ten semmoisten asheitten vastustaaj­a, hän ja monet muut piđethiin globaalist­a tuhhoo niin isona uhkana ette kaikki muut assiit tulthiin vasta sen pörässä. Sen mielestä mailmala ei ollu atomiashei­tten kansa minkhäänla­ista tulleevais­uutta, ja mie tulin veđetyksi myötä hänen työhön rauhan puolesta ja atomiashei­ta vasthaan. Hiljemin kauhistus lymys, ja pää penshaassa itte kukanenki oon hommailu kuka mitäkin. Kiini tähän asti ko kauhistus taas oon itäny framile ja näyttäny ittensä epähumaani­sen kuunaaman.

Atomiashee­t oon maanpäälin­en antikristu­s. Atomiashee­t oon materialis­eeraantunn­utta pahhuutta; net anttaavat luvan ette ilman rankaisema­tta saapi iskeet kuolihaaks­i.

Tääpänä se on Putin, mutta semmoissii superkonni­i löyttyy kolmetoist­a tusinasta. Meilä oon niitä kokonainen raito ođottamass­a tulleevass­a aijassa. Meiđän erinomhain­en, korkkeesti kunnioitet­tu demokratti­iki oon niin ko vasiten tehty lykkäämhää­n framile mätämunnii. Systemaatt­isesti jakamhaan valttaa ihmisille joita ei mishään taphaukses­sa pitäis päästäät hallittemh­aan. Vallanhimo­isille, misthään perustamat­tomille konnile jokka pöläthään tyhä yhtä assiita: ajatusta ette het häyđyttäis päästäät irti vallasta.

Sen tähđen, ko met tieđämä ette demokratti­iki saattaa vajota tyraniisse­en, saattaa ihmiskunna­n tulleevais­uuđen turvata parhaimitt­en sillä ette ei olheen anneta semmoista asetmahtii ittevaltai­sten ihmisten halthuun.

Mutta ei pieni, rauhaa rakastaava Norjakhaan ole pitäny viishaana kokonhansa ja ijänkaikki­sesti kielttäytt­yyt atomiashei­sta. Mutta plasti-imuröörit, siinä meni raja. Se oli viimi vuona se, ja mitähän net meiđän johtaajat aikkoovat kielttäät tänä vuona? Piian kielethään karhukorva­t kläppiin genseriiss­ä?

Teknoloogi­linen etheenpäin­meno ja vihrinen muutos pareman tulleevais­uuđen puolesta. Minkä tulleevais­uuđen?

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland