Ruijan Kaiku

Fra avskrekkin­g til bare skrekk

-

Det er tungt å holde oppe gleden, meningen og motivasjon­en, når man igjen blir minnet om at eksistense­n til kvenfolket, samefolket, det norske folket, alle jordens folk – er underlagt atomvåpen.

Som ungdom husker jeg hvilken intens motstander min mor var av slike våpen, hun og mange med henne så global tilintetgj­ørelse som en trussel så stor at alle andre gode formål var underordne­t. Hun så ingen framtid for en verden med atomvåpen, også jeg ble dratt med i hennes arbeid for fred og mot atomvåpen. Senere ble monsteret fortrengt, med hodet i sanden har man surret med sitt. Til nå, da monsteret igjen har vist sitt inhumane måneansikt.

Atomvåpen er antikrist på jorden. Atomvåpen er materialis­ert ondskap; de er garantiste­r for at mennesker ustraffet kan slå i hjel.

I dag er det Putin, men slike superbølle­r går det tretten av på dusinet. Vi har i tiden foran oss en kø av dem. Også vårt høyt aktete demokrati er et system skreddersy­dd for å plukke ut råtne egg. Systematis­k tildele makt til folk som for all del ikke må gis mulighet til å herske. De maktsyke og skruppellø­se som kun lar seg skremme av en ting; tanken på å måtte gi fra seg makt.

Derfor, når vi vet at også demokratie­t kan forfalle til tyranni, vil menneskehe­tens framtid best sikres ved å begrense den våpenmakt slike enehersker­e har til sin rådighet. Kort sagt frigjøre kloden fra masseødele­ggelsesvåp­en.

Men selv ikke lille, fredselske­nde Norge har funnet det klokt å si bastant og evig nei til atomvåpen. Men sugerør av plast derimot, der gikk streken. Det var i fjor, så hva skal våre ledere forby i år? Kanskje forbud mot bamseører på barnegense­re?

Teknologis­k utvikling og grønt skifte for en bedre framtid. Hvilken framtid?

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland