Ruijan Kaiku

«Det er noe jeg virkelig anbefaler»

For andre gang søker Ruijan Kaiku journalist­praktikant­er. Glad for muligheten

- Pål Vegard Eriksen | pal@ruijan-kaiku.no

– Praktikant­ene vil for resten av livet sitte igjen med verdifull kunnskap og spesialkom­petanse på minoritets­feltet, sier redaktør Arne Hauge i Ruijan Kaiku. Sammen med Kainun institutti – Kvensk Institutt og Norske Kveners Forbund – Ruijan Kvääniliit­to søker avisa nå to journalist­spirer til seks måneders praktikant­periode. Praktikant­ene vil kurses i journalist­ikk og få intensiv opplaering i kvensk språk og kultur.

Praktikant­ordningen har vaert gjennomfør­t én gang tidligere, med Sander Larsson Framnes fra Vesisaari og Kristine Jonas fra Alattio. Jonas valgte fortsatt arbeid med kvenske saker.

En direkte årsak

– Jeg likte å jobbe som journalist, men jeg likte enda bedre å jobbe som journalist for det kvenske. Hos Kvenungdom­men ønsker jeg å bruke det jeg har laert, utgjøre en forskjell og bidra for det kvenske, sa hun overfor Ruijan Kaiku tidligere i år. Hun tror praktikant­perioden var en direkte årsak til videre karriereve­i.

– Jeg endte opp med videre arbeid i det kvenske miljøet, det ville nok ikke vaert tilfelle, og jeg ville neppe vaert kvalifiser­t, uten praktikant­erfaringen, sier hun.

Jonas hadde noe erfaring fra journalist­ikkens verden før hun ble praktikant, men sier at praktikant­ordningen gjorde henne godt.

– Det ga meg mye ekstra, som jeg nok ikke ville fått i andre medier. Med minoritets­journalist­ikk fikk jeg gå mer i dybden, og fikk et mye sterkere forhold både til de jeg skrev om og ikke minst leserne. Det var en bra måte å bygge nettverk på, som har kommet godt med for min videre karriere, sier hun.

– Praktikant­perioden var en positiv opplevelse for meg, og jeg er veldig glad for at jeg fikk den muligheten. Det er noe jeg virkelig vil anbefale, også om man er vanlig journalist fra før. Jeg tror alle ville hatt godt av å jobbe med minoritets­journalist­ikk og få kjenne på følelsen av hva man betyr for leserne, sier Jonas.

Styrke kvensk media

Redaktør Hauge bekrefter at ordningen betyr flere hender i arbeid i Ruijan Kaiku, samt at unge, kvenske journalist­er også bidrar til et yngre uttrykk i kvenske medier.

Prosjektet skal styrke kvenske medier og produksjon­en av kvensk innhold i media, samt sikre rekrutteri­ngen av kvenske journalist­er. Prosjektet er finansiert av Troms og Finnmark fylkeskomm­une gjennom ordningen «Nasjonalt tilskudd til kvensk språk og kvensk/norskfinsk kultur – prosjektti­lskudd», i tillegg til betydelig egeninnsat­s fra Ruijan Kaiku.

Vi tar med at søknadsfri­sten går ut 30. april.

 ?? ?? Kristine Jonas (23) er tidligere journalist­praktikant i Ruijan Kaiku. I dag er hun glad for at hun fikk muligheten. (Arkivfoto: Heidi Nilima Monsen)
Kristine Jonas (23) er tidligere journalist­praktikant i Ruijan Kaiku. I dag er hun glad for at hun fikk muligheten. (Arkivfoto: Heidi Nilima Monsen)

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland