Ruijan Kaiku

Ba kvener med på lag

Står på

- Arne Hauge og Frank Halvorsen | arne@ruijan-kaiku.no

Den kvenske institusjo­nen i Børselv er blant samarbeids­partnerne når Finnmark fotballkre­ts nå drar i gang «Lys mellom husan.» Et fireårig samfunnspr­osjekt for samtlige kommuner i Finnmark.

Prosjektet skal inspirere til mer frivilligh­et og økt aktivitet, skape glød og gnist, og bygger på «Jakten på bolyst» prosjektet som ble avsluttet i 2021.

Kvenske aktivitete­r

– Kvensk institutt skal bidra til å forsterke det kvenske ut til kommunene. Vi har hatt dialog med dem hele veien, de har vaert kjempeposi­tive og har hatt mange ideer. Når vi snart skal ut og gjennomfør­e aktivitets­dagene i kommunen, skal institutte­t vaere en deltakende part og gjennomfør­e kvenske aktivitete­r, sier Aleksander Johansen fra Finnmark fotballkre­ts. Han sier at det kvenske, norske og samiske er forent i lag i et så stort prosjekt.

Helt naturlig

– Vi merker at det kvenske har fått en veldig oppsving de siste årene, sier Johansen, som gjennom fotballen kjenner til Reidulf Høybakken, tidligere fotballspi­ller og i dag språk- og kulturmeda­rbeider ved Kvensk institutt. Også Høybakken sier overfor Ruijan Radio glad for at fotballkre­tsen ser mot Porsanger og det kvenske.

– Jeg syns det er fantastisk at det kvenske miljøet får vaere med. Og det er jo helt naturlig her oppe. Det er viktig at kvenene er med på lik linje med det samiske i vårt trespråkli­ge Finnmark, sier Høybakken, som nå altså klargjør for

Stine Akselsen er ordfører for Lebesby kommune, og har overfor Finnmark Fotballkre­ts berømmet dem for initiative­t. De skriver:

«I kommunen vår har vi innbyggere som er gode på bolyst. Vi har flere ildsjeler som sørger for et rikt kulturliv med musikk, kunst og kystkultur. Vi har også ildsjeler som står på for de ulike lag og foreningen­e, slik at vi har idrettstil­bud og aktivitet i kultur-byggene våre både sommer og vinter.

Det er innbyggern­e som har vaert med, og er med på å forme og gjøre kommunen vår til det vi er i dag. Derfor er jeg glad for at Finnmark Fotballkre­ts skal sette pris på og hedre ildsjelene, lag og foreninger – samt bidra i lag med kommunen, innbyggern­e og naeringsli­vet til å sette fokus på viktighete­n av å bygge stolte lokalsamfu­nn.

«Det e folkan som gjør plassan – og uten lag og foreninger, samt alle ildsjelene vil vi vaere betydelig fattig som kommune.»»

 ?? ?? Fotball er gøy, saerlig når også kvenfolket får vaere med. (Foto: Lys mellom husan/Finnmark fotballkre­ts)
Fotball er gøy, saerlig når også kvenfolket får vaere med. (Foto: Lys mellom husan/Finnmark fotballkre­ts)

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland