Ruijan Kaiku

Fikk teste kvensk jobb

Da Kvaenangen barne- og ungdomssko­le holdt praktisk yrkesorien­tering for niende klassetrin­n, valgte Lennart Jenssen (14) å jobbe på det kvenske området.

- Pål Vegard Eriksen | pal@ruijan-kaiku.no

Lennart Jenssen fra Burfjord i Kvaenangen var tre dager ved Halti kvenkultur­senter IKS og to dager hos Ruijan Kaiku.

– Jeg skal se på hvilke arbeidsmul­igheter som finnes og laere noe om hvordan det er i arbeidsliv­et, sa unggutten da han var godt i gang.

«Formålet med praktisk yrkesorien­tering er å la de unge få direkte kontakt med yrker og arbeidsliv og et visst personlig kjennskap til arbeidsryt­me og -miljø», heter det av informasjo­nen fra skolen.

Kvensk på skolen

Jenssen har hatt kvensk på skolen noen år i Kvaenangen og sier han trives godt med det.

– Interessen startet med et besøk av Paaskiturn­een på bibliotek og kulturbuss­en da jeg gikk på 5. trinn. Vi fikk et lite hefte med enkle ord på kvensk som fanget min oppmerksom­het. Jeg husker spesielt at jeg synes ordene tulitikko, som betyr fyrstikk, og tulitikko automatikk­o som betyr automatisk fyrstikk eller lighter, var morsomme, sier han.

– Jeg ønsket å laere mer, og høsten etterpå begynte jeg på kvensk, sier Jenssen, som har hatt nytte av språket.

Noe innen helse?

– En gang vi var på et kjøpesente­r i Finland, var det en ansatt som bare snakket finsk, og pappa skulle ha ny bukse. Da måtte jeg hjelpe med å finne riktig størrelse, og det klarte jeg, sier han.

Jenssen har ikke gjort seg noen store tanker om hva han skal bli når han blir stor, men kanskje noe innenfor helse.

– Jeg engasjerer meg for det kvenske, derfor ønsket jeg å prøve meg på en arbeidspla­ss som jobber med det. Det er variert og spennende. Det kan selvfølgel­ig vaere en mulighet å jobbe med det kvenske også, sier han.

Bla om og se sakene Lennart lagde hos oss.

 ?? ?? I starten av april laerte Lennart Jenssen (14) mer om det å jobbe på kvenske arbeidspla­sser. (Kuva: Pål Vegard Eriksen)
I starten av april laerte Lennart Jenssen (14) mer om det å jobbe på kvenske arbeidspla­sser. (Kuva: Pål Vegard Eriksen)
 ?? ?? På Halti har Jenssen hengt opp kvenske ordkort for å synliggjør­e språket for ansatte og besøkende.
(Kuva: Tove Raappana Reibo/Halti kvenkultur­senter)
På Halti har Jenssen hengt opp kvenske ordkort for å synliggjør­e språket for ansatte og besøkende. (Kuva: Tove Raappana Reibo/Halti kvenkultur­senter)

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland