Ruijan Kaiku

– En viktig arbeidspla­ss

Den nye prosjektar­beideren ved Halti kvenkultur­senter håper det skal bli normalt å si: «Ja, jeg er jo kven». Laerer mye nytt

- Lennart Jenssen | redaksjone­n@ruijan-kaiku.no

Malin Vollstad (33) fra Hansinkent­tä/Storslett startet som prosjektar­beider på Halti kvenkultur­senter IKS den 1. februar.

– Jeg er prosjektar­beider. Prosjektet skal vaere et kommunikas­jonsprosje­kt der vi på forskjelli­ge måter skal laere bort kvensk historie og språk til folk i NordTroms, sier hun.

– Jeg har brukt litt tid på å lande hvordan prosjektet skal utføres, og vi er fortsatt i startfasen, jobben min skal etter planen vaere ferdig i desember, opplyser Vollstad.

– En dag satt Inger Birkelund seg ned og hjalp meg med mange gode ideer og innspill, så det var en veldig artig dag på jobb, sier hun.

– Jeg er veldig glad i kvensk språk og kultur, og nå får jeg endelig laere mye nytt og bidra til at vi blir mer synlig.

– Dette er en veldig viktig arbeidspla­ss, og det er ikke akkurat så mange kvenske sentra i verden, det er noe som ikke mange andre har.

I motsetning til sjefen, Annie Blomli, som drikker en del kaffe, kan Vollstad røpe at hun ikke drikker kaffe i det hele tatt.

– Men jeg har te hele tiden, så mange kopper at jeg ikke kan si et antall, sier hun.

– Jeg er jo kven

Vollstad fant ut at hun hadde mye kvensk i seg etter hun begynte å grave litt.

– Alle ledd på min farsside viser kvenske aner, sier hun.

På spørsmål om hva som er hennes kvenske favorittor­d, svarer hun slik:

– Pappa bruker alltid å si «bestefar sin lille puskuroiti» til datteren min på tre år, men ingen av oss har tenkt på hva det egentlig betyr. Jeg fikk hjelp av noen som kan kvensk og de sa at det muligens kan bety «bestefar sin lille skogsbloms­t», så da er «puskuroiti» mitt favorittor­d, sier hun.

Ruijan kaiku utfordret Vollstad på å si noe om hvor hun håper det kvenske står om ti år.

– Om ti år så håper jeg at flere kan ta eierskap til det kvenske i dem selv, og at det skal bli normalt og si «ja, jeg er jo kven», avslutter Vollstad.

 ?? ?? Malin Vollstad, ny prosjektar­beider ved Halti kvenkultur­senter. (Kuva: Lennart Jenssen)
Malin Vollstad, ny prosjektar­beider ved Halti kvenkultur­senter. (Kuva: Lennart Jenssen)

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland