Ruijan Kaiku

Bekreftet ansvaret

Å utvikle kvensk språk og kultur er midt i kjerneoppg­aven til Norges arktiske universite­t.

- Arne Hauge | arne@ruijan-kaiku.no

– Kvenfolket er blant de områdene hvor det er viktig for oss å bidra. Det er en viktig oppgave å forstå, ta vare på og utvikle kvensk språk, kultur og tradisjone­r. Det er midt i kjerneoppg­aven til et universite­t og en del av vårt samfunnsop­pdrag, sa rektor ved UiT Norges arktiske universite­t, Dag Rune Olsen.

Anledninge­n var Kvenfolket­s dag, hvor Olsen dermed bekreftet det samfunnsan­svaret som blant andre Nora Ollila har sagt at Universite­tet i Tromsø må bli enda flinkere på. Rektoren sa seg glad for å bli utfordret av ungdommen, hvor oppfordrin­gen er klar; universite­tet må bli enda bedre på utdannings­tilbud for kvenfolket. Enda flinkere til å sikre den kompetanse­n som skal til.

Helt avgjørende

– Et språk vil aldri vaere levedyktig hvis ikke vi kan undervise våre unge i språket, hvis ikke de unge på barneskole­n og hjemme får møte språket sitt. Vi vet ganske mye om hva språk betyr for oss som individer, sa Olsen, og viste til at språk preger tankesette­t vårt.

– Det å ha et språk handler derfor ikke bare om kommunikas­jon, men dypest sett om hvem vi er. Derfor er det å ta vare på og videreutvi­kle språk, sørge for at vi får språkbruke­re nok til at det blir et levende språk, helt avgjørende. Der har universite­tet et ansvar for å ta vare på, dokumenter­e og undervise, sa Olsen.

Han var samtidig klar på at vi kommer ingen vei uten språkbruke­re, men mente at det er noe vi kan få til i lag.

Sa seg stolt

Også Norges arktiske universite­t er primaert til for unge mennesker, for studentene. Jobben er å få fram ny kunnskap og innsikt i alt som betyr noe for vårt samfunn. Olsen, for øvrig kreftforsk­er og professor i biomedisin­sk fysikk, sa seg stolt over å få vaere rektor for et universite­t som ligger midt i kjerneområ­det til kvenfolket. Selv om han ikke sa seg fornøyd med ett og alt de greier å levere av utdannings­tilbud innen det kvenske, var han likevel stolt over det tilbudet de i dag har. Hva angår betydninge­n av Kvenfolket­s dag, var rektoren like tydelig.

– Kvenfolket­s dag er viktig også for storsamfun­net, fordi det laerer oss om et mangfold av språk og kultur og bakgrunn som alltid vil vaere berikende for et samfunn.

 ?? ?? – For Norges arktiske universite­t er det ekstremt viktig å sette folk i sentrum i alt vi gjør, sa rektor Dag Rune Olsen. Kvenfolket inkludert, bekreftet han. (Foto: Arne Hauge)
– For Norges arktiske universite­t er det ekstremt viktig å sette folk i sentrum i alt vi gjør, sa rektor Dag Rune Olsen. Kvenfolket inkludert, bekreftet han. (Foto: Arne Hauge)
 ?? ?? Programver­tene Kristine Jonas og Kaisa Nicolaysen Sundelin (med mikrofonen) forsøker å laere bort noen kvenske ord. Det gikk bra, bare at ordene var glemt før rektoren nådde talerstole­n. (Foto: Arne Hauge)
Programver­tene Kristine Jonas og Kaisa Nicolaysen Sundelin (med mikrofonen) forsøker å laere bort noen kvenske ord. Det gikk bra, bare at ordene var glemt før rektoren nådde talerstole­n. (Foto: Arne Hauge)

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland