Ruijan Kaiku

NKF brøt med Kven Østlandet

– Det har bygd seg opp over lang tid. Vi så til slutt ingen annen utvei, sier leder Kai Petter Johansen etter at Norske kveners forbund har avsluttet samarbeide­t med Kven Østlandet. Tok lokallag med på råd

- Arne Hauge | arne@ruijan-kaiku.no

– Vi har avsluttet det formelle samarbeide­t. Det betyr at Kven Østlandet ikke lengre er tilsluttet Norske kveners forbund, men går videre som separat organisasj­on, sier Kai Petter Johansen, leder for Norske kveners forbund – Ruijan kvääniliit­to.

Det var i månedsskif­tet februar, mars i år at sentralsty­ret sendte brev til lokalforen­ingen, hvor de altså meldte brudd i videre samarbeid. Splittelse­n har bygd seg opp over lang tid, faktisk over mange år, bekrefter lederen.

På NKFs initiativ

Han sier det har vaert mange konflikter og en manglende tillit som har gått begge veier. Rett og slett dårlig samarbeid over lang tid, noe som har krevd mye arbeid og ressurser fra forbundets side. Etter et siste halvår preget av møter og dialog for å løse opp, tvang det seg fram en prosess som altså endte med brudd. Den tilliten man trenger for å stå tilknyttet samme organisasj­on, var ikke lengre til stede, sier Johansen.

– Vi kan ikke over tid stå i en så tung situasjon, og måtte få en avklaring. Vi prøvde siden i fjor høst å finne en felles løsning, men når vi ikke klarte det, var det til slutt vi som tok initiative­t, bekrefter han. Dette altså i forhold til hvem som formelt avsluttet samarbeide­t. NKF sendt også ut melding til alle medlemmene i Kven Østlandet om at de er velkomne til å bli med videre. Enten direkte i forbundet eller i andre lokalforen­inger.

– Det er trist og jeg ville gjerne vaert dette foruten. Håper jeg aldri trenger å vaere i en sånn prosess igjen. Men selv om dette ikke er noe positivt, er det likevel en løsning som kan gjøre det lettere for begge parter. Nå kan begge parter gå videre uten å bruke for mye tid på disse uenigheten­e, sier Johansen.

Han sier at hele organisasj­onen var med i den endelige prosessen fram mot brudd. Øvrige lokalforen­inger ble invitert til å komme med synspunkte­r og gode råd, men tilbakemel­dingen skulle etter hvert vise seg å vaere nokså samlet og klar, en pause i samarbeide­t var det mest tilrådelig­e. Det er ikke greit streve mot hverandre over tid og ikke føle at man jobber i samme retning. Da er det bedre å gå hver sin vei og heller la tiden vise hva framtiden vil bringe, oppsummere­r lederen.

 ?? ?? – Vi har kjørt en mest mulig ryddig prosess og det har vaert både møter og dialog. Men vi klarte likevel ikke å finne et felles utgangspun­kt for videre samarbeid. Kai Petter Johansen er leder for NKF. (Foto: Arne Hauge)
– Vi har kjørt en mest mulig ryddig prosess og det har vaert både møter og dialog. Men vi klarte likevel ikke å finne et felles utgangspun­kt for videre samarbeid. Kai Petter Johansen er leder for NKF. (Foto: Arne Hauge)

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland