Ruijan Kaiku

«Kvensk er et spennende område»

Med ei gullrekke av nordnorske artister ble det «Kvensk camp» i Nordreisa i regi av Nordnorsk jazzsenter.

- Pål Vegard Eriksen | pal@ruijan-kaiku.no

«Kuule, kuule, kun mä kuiskaan sulle.» Den kjente melodien runget i salen før de øvrige deltakerne rakk å finne setene sine. Det var Nordnorsk jazzensemb­le som satte i gang å spille.

– Hjertelig velkommen alle sammen, dette var den beste måten å ønske velkommen på, sa daglig leder Ulla-Stina Wiland, klar for «Kvensk camp» på Halti kulturscen­e i Nordreisa i dagene 29. – 31. mars i år.

– Vi har lyst til å bli bedre kjent med den kvenske kulturen, og gjennom Nordnorsk jazzensemb­le har vi tenkt at vi skal spille den nordnorske kulturarve­n, og dermed var det på tide å se inn i det kvenske, sa Wiland, som har gode samarbeids­partnere i form av Kvääniteat­teri, Halti kvenkultur­senter, Rytmisk kompetanse­nettverk i nord (RYK), Folkemusik­k nord, musikerne i ensemblet og Astrid Serine Hoel.

– Vi vet ikke hva som blir å skje etter dette. Vi håper det skjer tusen millioner ting. Vi vet heller ikke om vi skal gjøre alt, men håper at denne campen kan bidra til å skape noe mer.

Landsdelen­s saerpreg

Musikerne som improviser­te og utforsket den kvenske musikken, var Arve Henriksen (trompetist), Frida Lydia Virtanen (vokalist), Mariann Torset (komponist), Aleksander Aarøen (pianist), Viktor Govasli Wilhelmsen (gitarist) og Ole Morten Lekang (trommer). Også Svein Schultz er med, men var ikke til stedet denne dagen.

Ruijan Kaiku overvar tre gjennomfør­inger av «Peukalon puk

ki», en tradisjone­ll kvensk fingertell­eregle, som Mariann Torset har komponert musikk til. «Peukalon pukki, Suomen sukki, Lanka manni, Piika strilli ja Pikku lilli», sang Frida Virtanen, på en måte som ingen før har hørt fingertell­eregla framført på.

Etter første spilling med kun musikk og sang, ble ulike lag lagt til. På neste spilling ble improviser­t dans av Astrid Serine Hoel tilført, og på siste spilling ble det hele toppet med kraftfull tekstlesin­g av Frank Jørstad fra Kvääniteat­teri.

– Ei gullrekke

Ulla-Stina Wiland sier at det kvenske er et spennende område som jazzsenter­et ikke har jobbet med tidligere.

– «Kvensk camp» er et resultat av at vi har startet et nordnorsk jazzensemb­le, og i den forbindels­e skal vi speile den nordnorske kulturarve­n. Da er kvensk et veldig spennende område, som vi aldri har jobbet med i Nordnorsk jazzsenter. Derfor vil vi vaere med å åpne dørene for kvenske musikere og bli bedre kjent med det kvenske miljøet og hverandre.

– Interessen for det kvenske har vaert der lenge. Vi har hatt noen samiske prosjekter og det var nå naturlig å se til det kvenske, sier hun.

– Jeg håper dette er starten på noe vi kan utvikle videre. Vi ser for oss at hvis vi først åpner noen dører, og at våre artister og utøvere blir interesser­t i det, så tror vi at det kommer til å balle på seg med nye prosjekter, avslutter Wiland.

 ?? ?? Ulla-Stina Wiland og Nordnorsk jazzsenter arrangerte «Kvensk camp». (Kuva: Pål Vegard Eriksen)
Ulla-Stina Wiland og Nordnorsk jazzsenter arrangerte «Kvensk camp». (Kuva: Pål Vegard Eriksen)

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland