Ruijan Kaiku

Har troen på prosjektet

Folkemusik­k Nord skal bidra med kvensk musikkprod­uksjon. Lederen sier det er nødVENDIG MED flERE OG NYE PRODUKSJON­ER, OG SIER han har troen på «Kvensk camp»-prosjektet. I samtiden

- Pål Vegard Eriksen | pal@ruijan-kaiku.no

Terje Foshaug deltok på Kvensk camp i sluttet av mars i år. Foshaug er leder for Folkemusik­k Nord, et kompetanse­senter for folkemusik­k og folkedans i Nord-Norge som siden 2011 har vaert organisert og drevet som en avdeling i Scene nord (tidligere Kultur i Troms).

– Jeg er egentlig et biprodukt til «Kvensk camp», fordi vi har et samarbeid. I tillegg er jeg selvfølgel­ig her for å laere, sier Foshaug, som gledet seg over et innblikk i den kvenske historien, tradisjone­n og kulturen. Spennende, omtaler han det som.

Gnisten til å grave

– Vi har jobbet litt med musikere fra Tornedalen, men har savnet den norske siden. Nå pågår en oppvåkning og det finnes noen flere som tar tak i kvensk musikk, deriblant Kristin Mellem, men det trengs enda flere kvenske produksjon­er slik at det blir større bredde, sier han.

– Det trengs festivaler og produksjon­er som gjør at man kan sende det rundt på turne, og da tror jeg flere vil vaere interesser­t i det. «Kvensk camp» er et prosjekt som vil skape nye ting, og gnisten til å finne og grave i denne tradisjone­n er interessan­t, også for å skaffe kunnskap til å skape noe nytt, sier Foshaug.

– Bare det lille jeg har hørt av det ensemblet som holder på nå er veldig spennende. Det ligger noen toner der som vi kjenner igjen, selv om det er nylaget. Og så skapes det inn i en svevende jazzverden, som Arve Henriksen kanskje er mest kjent for. Det er veldig spennende.

– Det er når man skaper i samtiden at man får utvidet det, sier han.

– Her får man også knyttet kontakter, treffe de som jobber her og det er veldig inspireren­de og se og høre på det som gjøres og er gjort i området over flere år. Jeg ser parallelle­r med det folkemusik­karbeidet vi har fått til i Målselv over år, sier Foshaug.

 ?? ?? Gjennom «Kvensk camp»-prosjektet kan det skapes nye og sårt tiltrengte produksjon­er. (Kuva: Pål Vegard Eriksen)
Gjennom «Kvensk camp»-prosjektet kan det skapes nye og sårt tiltrengte produksjon­er. (Kuva: Pål Vegard Eriksen)
 ?? ?? Leder i Folkemusik­k Nord, Terje Foshaug, vil bidra til flere kvenske musikkprod­uksjoner. (Kuva: Pål Vegard Eriksen)
Leder i Folkemusik­k Nord, Terje Foshaug, vil bidra til flere kvenske musikkprod­uksjoner. (Kuva: Pål Vegard Eriksen)

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland