Ruijan Kaiku

– Det har vaert ufattelig mye å gjøre

«Årets kven»-vinner Katriina Pedersen deler gjerne litt av prisen med dem som gjør de mindre synlige kvenske jobbene.

- Pål Vegard Eriksen/Frank Halvorsen | pal@ruijan-kaiku.no

Den 16. mars ble «Årets kven» offentligg­jort. Det var Katriina Pedersen, som til daglig arbeider ved Kvaenangen språksente­r, som trakk det lengste strået. I Ruijan Radios 102 sending tok programled­er Frank Halvorsen en prat med henne.

– Det var overrasken­de å vinne, men veldig stas. Jeg har fått mange gratulasjo­ner, også fra uventede steder, så det er åpenbart en pris som har blitt lagt merke til, sier Pedersen.

Plass til lite annet

Hun sier at 2021 for hennes del har vaert et svaert aktivt år, og at koronasitu­asjonen slett ikke satte en demper på arbeidet.

– Akkurat i 2021 har jeg jobbet ufattelig mye med det kvenske, det er mye som har skjedd, og nesten så det ikke var plass til andre ting i livet. Det har vaert ufattelig mye å gjøre. Det skjedde veldig mye som kanskje ikke er så synlig for verden der ute. Når korona-lettelsene kom tok man liksom igjen ting som man ikke hadde fått gjort på to år. Plutselig fikk man gjennomfør­t ting man hadde planlagt lenge.

Dele prisen

Hun trekker saerlig fram Young Arctic Artists, et samarbeid med Laplands kunstnerfo­rbund, som noe av det artigste hun var involvert i forhenvaer­ende år.

– Her ble unge arktiske kunstnere, men også kvenske kunstnere, løftet fram. Det var også veldig morsomt å vaere på Eides språksjåv på NRK, i tillegg til åpningen av det nye museumsbyg­get i Vadsø, sier hun.

Vinneren sier at hun ikke gjør alt alene, og at hun gjerne deler prisen med andre.

– Jeg samarbeide­r med veldig mange mennesker. Jeg ønsker å dele litt av prisen med alle de som gjør alle de usynlige jobbene innenfor det kvenske, som for eksempel oversetter­ne.

– Vi trenger fortsatt å jobbe med språket på mange ulike områder, og støtte opp om alle de som gjør det, avslutter vinneren.

 ?? ?? Ruijan Radio har snakket med vinneren av prisen Årets kven. (Arkivfoto: Heidi Nilima Monsen)
Ruijan Radio har snakket med vinneren av prisen Årets kven. (Arkivfoto: Heidi Nilima Monsen)
 ?? ?? Katriina Pedersen viste fram kvenske gloser og tradisjone­r som gjest på Eides Språksjov 2. juledag. (Skjermbild­e, NRK)
Katriina Pedersen viste fram kvenske gloser og tradisjone­r som gjest på Eides Språksjov 2. juledag. (Skjermbild­e, NRK)

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland