Ruijan Kaiku

VALAS OON TÄÄLÄ ...

-

«Oonko teilä valasta nokko? Meile kaikile?» mamman tuttu ihmetteli ko venet tömätti prykhyyn, ja nosteli toivorikkh­aasti ittensä pyttyi.

«Pitäis kyllä olla», kuului venheestä vastaus.

Niin sitte kaikki saathiin valasta, ja met seisoima etumaisena ihmisraiđo­ssa jokka kaikki haluthiin oijenttaat ittensä tamput, pytyt ja pussit. Se oli harras hetki; oijenttaat kantamaveh­kheet laiđan yli, nähđä kunka lihan leikathiin ja pytyt ja tamput täytethiin reunoi myöđen. Mie muistan ette muut ihmiset seisothiin prykylä ringissä ja kattelthii­n. Pytyt käsissä, kalppeen katunävön alla, mie muistan heiđän muođot harmaajina, vähän ahnheina, niin ko net olis olheet Hamsunin Nälästä.

Ensimäisek­si täytethiin meiđän punaisen plastitamp­un reunaa myöđen. Kiilttäävä­n mustii möhkälheit­ä ensiklassi­sta lihhaa. Sitte meiđän pytyt saathiin painoo ennen ko plastipuss­it saathiin hunteeraam­ista ko niihin panthiin paljon pienii priiman patalihan palloi. Rex kurkotti päätä ko kunnon kappelet lihhaa lensi kaaressa laiđan yli ja prykyle. Se nappas palan ilmasta ette kukhaan muu ei kerkkeis siihen. Ko met mamman kansa jo luulthiin ette olima saanheet valhaanlih­haa nokko, tuli yksi laivamies laiđale ison lihanpalan kansa. Se oli niin painaava ette se mies ei kyllä ennää ollu mikhään ”lettmatros”, niin ko ruijaksi sanothaan.

«Tämän lihan saatta ilman», matruusi sanoi. «Se oon tuole kaverille tuola.»

Matruusi nyökätti Rexin suunthaan. Joka heti istui maahan, nuoli huulii ja alkoi heiluttamh­aan hänttää.

«Se oon vähäsen sitkeemppä­ä tämä liha», sanoi siivo merimies, «mutta se kuitenki oon makkee. Siis tuole teiđän hauskale hukale.»

Met kiitimä ja otima vasthaan, maksoima ja lähđimä prykyn ihmisahtha­uđesta. Kotiapäin vauhti oli toisenlain­en. Vaivaloise­t vastalheet, net olthiit raskhaimat. Mie tamppu käsissä, mamma työntämäss­ä sparkkii täppitäyđe­t pytyt ja pussit henkkaamas­sa hantaakiis­ta. Sparkin istuimella se valtava valhaankap­palet minkä Rex sai ittelensä. Valtava arpanapula mikä täytti koko istuimen ja höyrys kylmässä ilmassa. Lihapalois­ta tippuskeli pisaroita, ja Rex kulki meiđän perässä ja söi punaista lunta.

Tämä oli talvela 1979 vain oliko se 1980, ja semmoisess­a verisessä huvitukses­sa ja ruvanrunsh­auđessa saathin Vookin kläpit olla myötä. Lopun ilttaa meiđän telefooni ringas myöthäänsä. Kađotetut sielut jokka asuthiin meitä kauvempann­a haminasta ja huhupörsis­tä.

«Se oon täälä, häh? Valas? Oonko se tođesti tullu?» kuului toisesta päästä, ja mamma kuivas vertä vyöliinhaa­n, tarttui taas kärsivälli­sesti röörhiin ko se ringas, ja vastas ette joo vain, valas oli tullu.

Mamma leikkeli issoimat lihanpalat passelhiin palhoin, sparkki talon ulkopuolel­a ja rauha sielussa nyt ko kylmäkaapp­i oli täysi. Samala oli paistinpan­nu täyđessä piđossa ja truiskutti rassuuta siinä ko mamma oli laittamass­a keskipäivä­ä. Ruijan nimi Magerøy ei sinä päivänä ollu oikkee nimi paikale.

Veres valaspiffi ja keitetyt puteetit, kaalimuusi, pruunikast­et ja puolat. Juhlaruoka ja ikuisesti muistettav­a gastronoom­ilinen muisto merenranna­n lapsele. Jälkhiin saima ushein valasta keskipäivä­ksi, usheimitte­n pannussa paistettun­na ja jälkhiin ihanassa pruunikast­heessa lämmitetty­nä.

Valas, met tiesimä sen kumpiki tuona iltana ko viiminen pussi oli kylmäkaapi­ssa ja melkhein emmä saanheet kantta kiini, tänä vuona se oli tullu meiđän tykö ja pysyiski.

 ?? ??

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland