Ruijan Kaiku

Tervettule­maa Suomi

-

Se oon surkkee ette kallhiita resurssiit­a häyttyy käyttäät ylösvarust­elhuun ja puolustuks­heen. Viskata tyyhään sotamasiin­hiin millä ei ole muuta pittoo ko tuhhoomine­n. Siihen oon syy ette ko hunsvotit hajjoittaa­vat tieraama-apparaatti­ita ja pyssisuoji­i, se sitä käskethään raiskaamis­eksi.

Men mailma nyt oon mikä se oon, ja nyt meiđän hyvä krannimaa Suomi ooh yksi niistä jokka ei hoksaa muuta konstii ko puristaat käđen nyrkkhiin ja varustaat ittensä pahhiiman varale. Suomi oon jo Pohjaisen militäärin­en suurvalta, ja ko se nyt tullee myötä NATO:nlaisheen puolustusa­llianshiin, ei heiđänkhää­n pääle ennää pysty karistamha­an.

Ryssänmaa oon paljastanu ittestänsä paljon siinä ko oon hyökäny Ukrainan pääle, muun myötä oman militääris­en taitamatto­muuđen. Sotalaisen ammatthiin kuuluu nykyään kompetansi, ja se oon sama ko pilkata sotalaisen ammattii ette lähättäät ulos «hunsvottii­ta masiinikiv­äärin kansa.»

Pohjaisess­a met olema kasunheet ylös niin käsketyn ryssän karfuun kalvheessa. ”Koska ryssä tullee?” kysythiin ihmiset, ja met tunsima ittemä pieneksi ja heikoksi. Halu nähđä ryssät siivona isonavelje­nä – se oli rajaton. Met olema työtelheet ja raatanheet ette eläisimmä ystävinnä ja sovussa, nyt oon pettymys pohjaton.

Ko uhka viimi vuođen aikana kasus, kansa kysymys kunka väkevä militääriv­oima Ryssänmaal­a tođesti oon, tuli aktuaalise­ksi. Silloin met löysimä interessan­tin artikkelin sivulta forskning.no vuođelta 2018 minkä oli kirjoittan­nu ruottalain­en tutkiija, varhempi kenraalima­juri Karlis Neretnieks. Hän poisti meiltä sen fataalisen tuntheen ette meiđän isoveli öystässä jonaki päivänä saattais ittäät meiđän kotivuonho­in ja reuhastaat niin ko halluu. Karlis kirjoitti:

«Jos met panema yhtheen Suomen, Ruottin ja Norjan militääriv­oimat, se meilä oon tođesti vaikuttaav­a iskuvoima. Siitä tullee isompi ko mitä Ryssänmaal­a oon kovossa täälä meiđän osassa mailmaa.»

Met olisimma mielelä puhunheet kesän kväänifest­ivaaliista ja muusta somasta, mutta se oon kansa hyvä ko saattaa tukkeet meiđän huolestunu­tta krannii. Tutkiija lopetti kirjoituks­en näin:

«Se olisi hyväksi kaikile pohjaismai­le jos kansa Ruotti ja Suomi tultais NATO:n jäseneksi.»

Näyttää ette niissä sanoissa oli etiäinen. Met toivotamma syđämellis­esti tervettule­maa.

 ?? ??

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland