Ruijan Kaiku

Velkommen Finland

-

Det er trasig at dyrebare ressurser må brukes på opprustnin­g og forsvar. Kastes bort på krigsmaski­ner som bortsett fra sin evne til å ødelegge, har null bruksverdi. Det er en grunn til at når lekeappara­ter og busskur ødelegges av pøbel, så kaller vi det haerverk.

Men verden er som den er, og blant dem som kjenner på få andre alternativ­er enn å knytte nevene og ruste seg for det verste, er vår gode nabo Finland. Finland er allerede Nordens militaere stormakt, med sin deltakelse i en forsvarsal­ianse som Nato blir de på linje med oss uangripeli­ge.

Med sitt overfall på Ukraina har Russland rø- pet mye, inkludert sin militaerfa­glige talentløsh­et. Å vaere soldat er i dag et kompetanse­ba- sert yrke, det er en hån også mot militaeret som fag å sende inn «uteliggere med maskin- gevaer.»

Nordpå har vi vokst opp i skyggen av den så- kalte russiske bjørn. «Katti kommer russ’n?» spurte folk, vi følte oss små og sårbare. Viljen til å se på russerne som en godartet storebror – var grenseløs. Vi har jobbet og strevd for å bygge hjerterom og samkvem, skuffelsen er i dag bunnløs.

Med fjorårets økende trussel ble også spørsmålet mer aktuelt; hvor sterke militaert er egentlig Russland? Da fant vi en interessan­t artikkel på forskning.no fra 2018, om den tidligere svenske generalmaj­oren Karlis Neretnieks, i dag forsker. Det han sa fjernet den fatalistis­ke følelsen om at vår store nabo i øst kan komme hjem til fjordene våre og herje som han vil. Kalis sa:

«Slår vi sammen de militaere styrkene til Finland, Sverige og Norge så får vi en ganske im- ponerende slagkraft. Den vil bli større enn hva Russland har til disposisjo­n i vår del av ver- den.»

Vi skulle gjerne snakket om sommerens kvenske festivaler og annet hyggelig, men det er også fint å kunne støtte en bekymret nabo. Forskeren avsluttet slik:

«Det vil gagne alle de nordiske landene om også Sverige og Finland blir medlemmer av NATO.»

Det ser ut til å gå troll i ord. Vi sier hjertelig velkommen.

 ?? ??

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland