Ruijan Kaiku

STATEN SKJERPER KRAVENE

Vil ikke gi penger til minoritets-organisasj­oner som driver med diskrimine­ring og hatefulle ytringer.

- Arne Hauge

For at nasjonale minoritete­rs organisasj­oner også for framtiden skal få statlige midler til drift, er det tatt inn i formålet for ordningen at «tilskuddso­rdningen skal bidra til å minske diskrimine­ring og hatefulle ytringer.» Samtidig er det også lagt inn hva som regnes som tellende lokallag.Dette framgår i ei pressemeld­ing fra Kommunal- og distriktsd­epartement­et, utsendt fra regjeringe­n. no i april i år. Utkast til ny forskrift for driftsstøt­te til nasjonale minoritete­rs organisasj­oner er nå på høring. Åtte forbund er høringsins­tans, blant dem Norske kveners forbund, Skogfinnef­oreningen, Skogfinske interesser i Norge og Kvensk Finsk Riksforbun­d. Også ni instanser av mer statlig karakter er blant høringsins­tansene.

Når det gjelder hva som er nytt i forskrifte­n, legges det blant annet vekt på at forskrifte­n «skal vaere på et mer overordnet nivå, slik at mer detaljerte krav skal komme fram av tildelings­brev og Kulturråde­ts øvrige retningsli­njer.» Forslaget til endringer i forskrifte­n består videre i hovedsak av at detaljerte krav om hva som skal følge en søknad, samt at vilkår for bruk av tilskudd og rapporteri­ngsplikter med mer er forkortet og kravene er satt opp i punktliste­r for å gjøre det mer oversiktli­g. Høringsnot­atet har mer om dette, når det gjelder høringsbre­vet som nå sendes ut til instansene, så framhever regjeringe­n.no disse tre punktene:

Det er tatt inn i formålet for ordningen at tilskuddso­rdningen skal bidra til å minske diskrimine­ring og hatefulle ytringer.

Det er lagt inn hva som regnes som tellende lokallag.

Kravet om å levere regnskapss­tatus ved søknad om tilskudd er fjernet.

I utkast til forskrift, altså i selve høringsnot­atet, framgår det som nevnt en rekke kravpunkte­r til søkere knyttet til blant annet formål og registreri­ng, medlemstal­l og -dokumentas­jon.

Frist for å avgi høringsutt­alelse er 13. juni 2022.

 ?? ?? Myndighete­ne gjør det klart at fordomsfri­tt og formålsret­tet arbeid er krav for driftsstøt­te. Her illustrert med et stemningsb­ilde fra Kippari-festivalen 2019.
(Foto: Arne Hauge)
Myndighete­ne gjør det klart at fordomsfri­tt og formålsret­tet arbeid er krav for driftsstøt­te. Her illustrert med et stemningsb­ilde fra Kippari-festivalen 2019. (Foto: Arne Hauge)

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland