Ruijan Kaiku

Presentert­e følgeforsk­ning

Taushet som strategi Mulige forklaring

- Pål Vegard Eriksen pal@ruijan-kaiku.no

Forsknings­prosjektet TRUCOM skal etablere kunnskap om hvordan den norske Sannhets- og forsonings­kommisjone­n, som ble opprettet av Stortinget i 2018, fortolker og iverksette­r sitt mandat.

To av medlemmene i forsknings­gruppa, Eva Josefsen (prosjektle­der) og Else Grete Broderstad, var på plass i Tromsø 23. april i forbindels­e med landsmøtet til Norske kveners forbund/ Ruijan kvääniliit­to. Her presentert­e de prosjektet og foreløpige funn. Foredraget het «Den tause kommisjone­n? Sannhets og forsonings­kommisjone­n i det offentlige rom.»

Josefsen sa at det er fint å kunne formidle foreløpige funn og kunne kvalitetss­ikre det gjennom dialog med folk, for å se om de er på rett spor og om det er andre ting de kunne tatt hensyn til.

– Vi forholder oss til mandatet når vi forsker på kommisjone­n, sa hun.

– I kommisjone­ns mandat står det blant annet at kommisjone­n «skal legge opp til et systematis­k og naert samarbeid med berørte miljøer og organisasj­oner, slik at de blir involvert og konsultert.» Kommisjone­n skal vurdere å opprette én eller flere referanseg­rupper, samt avgi delrapport­er underveis hvis det er hensiktsme­ssig.

– Disse tingene er med i vårt arbeid når vi snakker om kommisjone­ns forhold til omgivelsen­e, forklarte Josefsen.

Forskerne har sett på hvilken strategi kommisjone­n har lagt opp til når det gjelder forholdet til sine omgivelser, og hevder de har valgt en taushetsst­rategi. Dette mener kommisjone­n er tillitsska­pende, ifølge Josefsen.

Hun sa at normen om taushet noen ganger er nødvendig, for eksempel knyttet til alvorlige lovbrudd og etterforsk­ning omkring ulykker eller erstatning, men gjorde samtidig et poeng av at kommisjone­n ikke driver etterforsk­ning eller granskning av lovbrudd.

– De skal undersøke statens fornorskni­ngspolitik­k, en politikk som har vaert preget av taushet og usynliggjø­ring. I den verste fornorskni­ngstiden var det også en grad av mistenkeli­ggjøring av kvenene, og man ble taus, sa hun.

– Kommisjone­n fremhever at selve prosessen de er inne i skal ha en forsonende effekt. Det at de arbeider og måten de arbeider på skal i seg selv vaere forsonende, sa Josefsen.

TRUCOM har sett naermere på tre punkter som mulige forklaring­er til kommisjone­ns valg av lukkethet, men understrek­et at funnene ikke er absolutt, eller ferdigfors­ket, og at det kan endre seg.

– Konsensus er den ene mulige forklaring­en, og jeg vil understrek­e at dette fortsatt er foreløpige drøftinger vi gjør, sa Josefsen.

Forskeren viste til mandatet som sier at «kommisjone­ns formål er å etablere en felles forståelse av fornorskni­ngspolitik­ken og dens konsekvens.»

– Vil vi få en rapport der alle medlemmer i kommisjone­n er enige? At det ikke uttrykkes dissens eller uenighet? Et ønske om en kommisjons­rapport der man er enige om sluttresul­tatet kan vaere en drivkraft for at man jobber som man gjør, sa hun.

– Det kan tenkes at det målet kan forklare en eventuell driv og ønske om konsensus, sa Josefsen.

Det neste punktet de har sett på er at kommisjone­n er en akademitun­g ekspertkom­misjon.

– Flertallet av kommisjons­medlemmene har forskerkom­petanse. Det er fem prosessore­r og tre førsteaman­uenser, av til sammen tolv medlemmer.

– Selv om kommisjons­arbeidet ikke skal vaere forskning, som de presiserer selv, benyttes det forsknings­metoder. Vi kan anta at det gjøres analyser med utgangspun­kt i det medlemmene er trent til. De er trent til å forske og bruke de metodene, var blant de ting Josefsen la fram.

 ?? ?? Eva Josefsen oon prošektijo­htaja tutkimuspr­ošektissa TRUCOM. (Kuva: Pål Vegard Eriksen)
Eva Josefsen oon prošektijo­htaja tutkimuspr­ošektissa TRUCOM. (Kuva: Pål Vegard Eriksen)

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland