Ruijan Kaiku

Vil følge opp

– Når vi får en så klar henvendels­e så ønsker vi å følge det opp og se på det, sier Skjervøys ordføreren Ørjan Albrigtsen. Økende bevissthet

- Pål Vegard Eriksen/Frank Halvorsen pal@ruijan-kaiku.no

Ordføreren bekrefter ovenfor Ruijan Radio at kommunen har mottatt henvendels­en fra de tre utflytta skjervøyva­eringene Unni Elisabeth Huru, Herulf Johansen og Beate H. Adolfsen. Han sier kommunen kommer til å følge opp saken.

– Vi jobber med å gå gjennom brevet og jeg har også bedt administra­sjonen se på det. Det er ikke så lenge siden, og vi er nå i en startfase på hvordan vi skal følge opp innspillen­e som er kommet, sier han.

Regionalt samarbeid?

– Vi er jo en god blanding av kvener og samer, men jeg tror nabokommun­ene våre har hatt et større fokus på det. Fra kommunens side har vi vaert klar på at det å jobbe med det kvenske ikke er noe vi hver for oss klarer å løse, sier Albrigtsen.

– Jeg tror at gjennom fellesskap­et med Halti kvenkultur­senter, så jobber vi med noe regionalt, og jeg tror det er løsningen. Ikke at hver kommune finner en løsning, men at vi jobber i fellesskap i Nord-Troms, og det har vi sterke og gode tradisjone­r for å gjøre, sier han.

Skjervøy kommune har vaert medeier i Halti kvenkultur­senter siden selskapet ble stiftet som et interkommu­nalt selskap i 2009.

– Skjervøy kommune var tidligere en stor kommune med andre kommunegre­nser enn i dag. Vi hadde store arealer fra det som i dag tilhører Nordreisa. Det er ikke unaturlig at både det kvenske og det samiske har røtter til Skjervøy fordi at det er et kirkested som har vaert veldig kjent og som har lange tradisjone­r, sier Albrigtsen.

Han sier det er sjelden at det kvenske trekkes fram i politiske sammenheng, men at man nok har blitt mer bevisst røttene etter hvert. Kommunen har blant annet tradisjon for å markere Kvenfolket­s dag ved biblioteke­t, og har kjøpt inn flagg som heises utenfor kulturhuse­t.

– Vi har nok blitt mer bevisst våre røtter, hvor vi kommer fra, det er ingen tvil om at det er noe vi alle bryr oss mer om, sier Albrigtsen.

– Når det gjelder språk, som jo er veldig viktig, har vi et stykke å gå. Vi har et felles ansvar, det er ingen tvil om det, sier han.

Klar henvendels­e

– Når vi får en så klar henvendels­e så ønsker vi å følge det opp og se på det, men så kan ikke jeg love mer enn jeg kan holde.

– Vi skal, sammen med administra­sjonen, se på hvordan vi klarer å følge det opp, avslutter ordføreren.

 ?? ?? Ørjan Albrigtsen oon Kieruan sananjohta­ja. (Kuva: Irene Sandnes)
Ørjan Albrigtsen oon Kieruan sananjohta­ja. (Kuva: Irene Sandnes)

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland