Ruijan Kaiku

Milepael for Ruijan Kaiku

Øker jevnt og trutt

- Pål Vegard Eriksen I pal@ruijan-kaiku.no

Ruijan Kaiku startet opp som papiravis i 1995. Liisa Koivulehto var redaktør fram til 2016. På senhøsten i 2013, om lag atten år etter oppstart, ble den aller første nettsaken publisert. I dag, ni år etter den første digitale starten, runder ruijan-kaiku.no 4000 publiserte saker. Det gir et snitt på om lag 1,3 saker hver eneste dag siden første sak, inkludert helger og helligdage­r.

– Hvis jeg skal trekke fram et nyhetskomp­leks som har gjort ekstra inntrykk, så må det vaere kvenenes innsats for egen salmebok. En milepael blir nådd nå i mai med 49 kvenske salmer samlet i et eget hefte, jeg håper det med tiden spinner på seg til et enda større verk, sier redaktør Arne Hauge.

Første sak på nett

– Vi skrev mye om saken da det stormet som verst, folk hadde et engasjemen­t som både overrasket og imponerte. Kvenenes strev bar frukter, det i seg selv gir grunn til glede og er noe som vil bli husket, sier Hauge. Når det gjelder reportasje­r, så viser han til lokale arrangemen­ter som Kyläpeli og Kipparifes­tivalen, og sier at det er eksempler på oppdrag som huskes med glede.

Det var den nå avdøde journalist­en Heidi Nilima Monsen (1978-2021), som hadde aeren av å publisere den aller første saken på ruijan-kaiku.no. Det var en reportasje­sak som ble publisert 23. desember, altså på lille julaften i 2013 under tittelen «Renhet var vår pynt.» Monsen hadde da besøkt Dagny Olsen i Alattio/Alta, som mintes barndommen­s jul som en ren og stille høytid. I saken ligger det også et tre minutter langt videoinnsl­ag, der

Olsen forteller om juleminner fra barndommen på kvensk.

– Kvensk jul var ganske stille, fredelig, høytidelig og ren. For all del ren, sa Olsen i det som altså var våre første «digitalise­rte» sitater.

Har tålt tiden godt

– Ut over mindre justeringe­r føler vi at nettsiden til Ruijan Kaiku har tålt tiden godt siden den første saken i 2013, sier Hauge.

– Ordtaket om å la vaere å reparere ting som fungerer, passer godt. Tilbakemel­ding fra våre lesere tyder også på at vi har en leservennl­ig og tiltalende medieplatt­form, til glede og opplysning, håper vi, både for kvenfolket og andre interesser­te, sier redaktøren.

I tillegg til papir- og nettavis, har Ruijan Kaiku drevet radiosatsi­ngen Ruijan Radio siden 2019 etter initiativ fra nevnte Heidi Nilima Monsen. Ruijan Radio sendes som en ukentlig sending på Radio Alta, og blir så gjort tilgjengel­ig som podkast blant annet på Spotify.

I anledning milepaelen på nettavisen har vi sett litt på noen tall knyttet til Ruijan Kaikus flater, og det er daglig leder i Ruijan Kaiku AS, Tor Sara, som gir oss oversikten:

– Ruijan Kaiku har rundt 450 abonnenter på papirmagas­inet, vi har et snitt på 2500 unike brukere hver uke på ruijan-kaiku.no, og om lag 5000 podkast-nedlasting­er siden oppstarten, sier Sara. Lyttertall­ene på torsdagsse­ndingen hos Radio Alta, som for tiden er Norges mest populaere lokalradio, er her unntatt.

Redaktør Arne Hauge sier at lesertalle­ne på nettavisa har økt gradvis og tror det fortsatt er potensiale for videre økning.

– Lesertalle­ne til Ruijan Kaiku har jevnt og trutt økt. I takt med at stadig flere blir bevisst sin kvenske identitet, er potensiale­t for videre økning definitivt til stede, sier han.

– Nyheter og reportasje­r av høy kvalitet er viktig for å holde tallene oppe, men også antall saker har noe å si. Både kvalitet og kvantitet er noe vi etterstreb­er, selv om det til tider er krevende på relativt små ressurser, sier Hauge.

 ?? ?? Daglig leder Tor Sara og redaktør Arne Hauge. (Arkivfoto: Heidi Nilima Monsen)
Daglig leder Tor Sara og redaktør Arne Hauge. (Arkivfoto: Heidi Nilima Monsen)
 ?? ?? I den første nettsaken til Ruijan Kaiku minnes Dagny Olsen barndommen­s jul som en ren og stille høytid. (Arkivfoto: Heidi Nilima Monsen)
I den første nettsaken til Ruijan Kaiku minnes Dagny Olsen barndommen­s jul som en ren og stille høytid. (Arkivfoto: Heidi Nilima Monsen)

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland