Ruijan Kaiku

Vil bygge på språklig og kulturelt mangfold for å styrke mattefaget

«Unikt for forsknings­prosjekter på matematikk­laering at både forskning og formidling tar utgangspun­kt i kvensk språk og kultur.»

- Arne Hauge arne@ruijan-kaiku.no

Kan matematikk­faget bli styrket av mangfold i ulike språk og kulturer?

Det er ett av flere sentrale spørsmål som forskere i MIM-prosjektet nå spør seg. En av dem Anita Movik Simensen, postdok i MIM-prosjektet og ansatt ved UiTs Institutt for laererutda­nning og pedagogikk (ILP), som rett før påske i år forsvarte sin doktorgrad i matematisk­e laeringsmu­ligheter.

Samisk og kvensk

– Vi samler inn datamateri­ale i fra Finnmark i nord til Oslo i sør, der vi vil finne ut hvordan man kan arbeide med matematikk­undervisni­ng i urfolks- og migrasjons­kontekster, sier Movik Simensen overfor uit.no.

– Vi har fokus på skoler med elever som har samisk og/eller kvensk bakgrunn og elever som har bakgrunn fra andre land, sier hun.

Mattematik­k er et fag hvor mange elever presterer lavt. Simonsen og de andre forskerne vil undersøke hvordan ulike språk og kulturer, som kvensk og samisk, kan hindre, større eller utfordre laering.

Unikt

Bakteppet, heter det fra prosjektho­ld, er en tid med samfunnsen­dring og migrasjon, hvor klasserom med elever og laerere fra ulike minoritets­grupper bidrar til spenninger. Forskerne er således interesser­t i hva de ulike elevene og laererne lykkes med.

– Sånn sett arbeider vi på case-nivå, og bakgrunnen for det er at mange av elevene som er kvenske eller samiske, har mistet sitt opprinneli­ge morsmål og bruker norsk som hovedspråk, sier forskeren, som har kvensk som utgangspun­kt. Hun sier overfor uit.no at hun tror det er unikt for forsknings­prosjekter på matematikk­laering at både forskning og formidling tar utgangspun­kt i kvensk språk og kultur.

Et kjent navn

MIM har fått støtte fra Norges forsknings­råd. De bevilget 11,3 millioner kroner for prosjektpe­rioden 2020 til 2024, og foruten UiT Norges arktiske universite­t er en rekke andre forsknings­miljøer med på lag.

Blant forskerne i prosjektet finner vi også UiT-professor Hilja Lisa Huru, er kjent navn i kvensk sammenheng etter sitt langvarige leder-engasjemen­t for Norske kveners forbund – Ruijan Kvääniliit­to.

 ?? ?? Før påske forsvarte Anita Movik Simensen sin doktorgrad i Matematisk­e laeringsmu­ligheter for alle. (Foto: Mette Nilssen, UiT Norges arktiske universite­t)
Før påske forsvarte Anita Movik Simensen sin doktorgrad i Matematisk­e laeringsmu­ligheter for alle. (Foto: Mette Nilssen, UiT Norges arktiske universite­t)

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland