Ruijan Kaiku

Ensä lujjuueksi

-

haan saamen kulttuurii, niin näkkee ette yksikhään kulttuuri ei ole yhenlainen ja se vaihettell­ee kylästä kylhään. Niin se taittaa olla kans kvääniile. Tärkkeintä kaikessa kulttuuris­ensitiivis­essä pedagogiik­issa häyttyy olla ette opettaaja oon sensitiivi­nen paikalissa­mfynnin kulttuuril­le, normile ja arvoile.

Kullan väärti kaikile

Huru peekkaa sen pääle ette Wirkola sukelttaa kväänin kulttuurin ja kans sen kulttuurin yhtheen aspekthiin, minkä kans hän oon kasunu ylös. Mutta se, ette kovvaa työtä ja ittenäisyy­ttä arvostetha­an, ei ole uniikki kulttuurin­en träkki joka tyhä jällää kvääniitä.

– Se oon kans jotaki mitä olema löytänheet muista roikista meän daatoissa ja johon kuuluu kulttuurin­en ylppeys. Sen tähen saattaa tämä tutkimus meinata jotaki usseile minoriteet­iile, mutta saattaa kans auttaat kaikkii oppiijoita, sama mikä tavusta heilä oon, sannoo hän.

Wirkola halluu työtelä sen eestä, ette usseemat hyväksythä­än kväänin kulttuurin koulussa, ja nähhään kväänin kulttuurin ja mentalitee­tin lujat puolet.

– Nämät oppiijat työtelhään kovasti ja het kyvethään ajatella kriitisest­i, mikä oon kullan väärti. Tämä oon se mitä meilä pittää olla koulussa, ja met piämä saaha sen enämen framile, sannoo hän.

Kväänit/norjansuom­alaiset

Kväänit oon kväänin-/suomensuku­nen kansa Pohjais-Norjassa. Vanhaanorj­aksi piethiin haamuu kvenir tahi kvaenir, ja vanhaaenge­lskaksi heitä käskethiin cwenas.

Nimitykses­tä “kvener” oon tullu viralinen roikkanimi­tys, jota tutkimusmi­ljööt, norjalaise­t esivallat ja minoriteet­tipoliitti­set organisasu­unit piethään.

Kväänit/norjansuom­alaiset oon viralisest­i hyväksytty nasunaalis­enna minoriteet­tinna Eurooppara­atin raamikonve­nsuunissa jolla suojelhaan nasunaalis­sii minoriteet­tiita

Lähet: snl.no/kvener

 ?? ?? Elisabeth Wirkola aikkoo kattoot koulun arkipäivää etnomatema­attisesta perspektii­vistä.
(Kuva: Privaatti)
Elisabeth Wirkola aikkoo kattoot koulun arkipäivää etnomatema­attisesta perspektii­vistä. (Kuva: Privaatti)
 ?? ?? Hilja Lisa Huru. (Foto: Tiila Grøn)
Hilja Lisa Huru. (Foto: Tiila Grøn)

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland