Ruijan Kaiku

– Direkte latterlig påstand

Storfjords ordfører tar sterkt avstand fra antydninge­n om at Storfjord snur ryggen til Nord-Troms og det kvenske. Regionråd ut, IPR inn

- Arne Hauge | arne@ruijan-kaiku.no

– Den påstanden har jeg hørt om, og det er direkte latterlig å antyde noe sånt. Storfjord er tross alt en kommune hvor det kvenske er veldig stort, og det har aldri vaert snakk om å vende ryggen til noe sånt, sier Geir Varvik. Han er ordfører fra Høyre for Storfjord, en kommune beliggende i sør i mengden av seks samarbeide­nde kommuner i Nord-Troms.

Spare penger, kun det

Antakelsen fikk kvensk vind i seilene etter at Storfjord før jul sa opp kontrakten om videre medeierska­p i den kvenske interkommu­nale satsingen Halti kvenkultur­senter, en sak hvor de muligens angrer seg, idet Varvik i ettertid har kommet til at vedtaket neppe var saerlig smart.

I alle fall, oppsigelse­n handlet om økonomi. Å spare penger, kun det. Den handlet altså ikke om å snu ryggen til kommune-kolleger i nord, forsikrer ordføreren.

Det hører sterkt til saken at Geir Varvik også er leder for Nord-Troms regionråd. Det større bakteppet for at mistanken har dukket opp, er nemlig at Storfjord for framtiden ønsker å gå gjennom et interkommu­nalt politisk råd med Tromsø.

Det forkortes IPR, og skal ifølge Varvik erstatte regionråde­ne. Innen 1. januar 2023, om han husket rett.

– I dag har vi regionråd med de andre kommunene i NordTroms, men det har vi ikke lengre lov til å ha, regionråde­ne skal bort og erstattes med IPR. Storfjord og Lyngen har valgt interkommu­nalt politisk råd med Tromsø (og Balsfjord og Karlsøy, red. anm.). Vi håpet at de andre fire andre kommune kunne vaere med, men de valgte å danne et eget IPR.

Det IPR-et består av Kåfjord, Skjervøy, Nordreisa og Kvaenangen. Varvik spør seg i dag hvordan ryktet om at hjemkommun­en hans skulle snu ryggen til kommuner og kvenarbeid i nord dukket opp. Og da med så mye skriverier i kjølvannet at han i kraft av sitt lederverv så seg nødt til å innkalle regionråde­t til ekstramøte.

Måtte avkrefte

– Teamsmøtet var i slutten av februar i år, etter så mye skriver om at vi skulle melde oss ut av alt at det ikke var måte på. Seks ordførere og seks rådmenn fra Nord-Troms var med på møtet, hvor jeg prøvde å avkrefte påstandene. Vi samarbeide­r begge veiene, det gjør vi allerede i dag og det fortsetter vi med å gjøre, sier Varvik.

Det gjelder saerlig tjenesteom­råder, avfallstje­nesten er ett av dem, men vi kan også nevne Nord-Troms museum og Campus Nord-Troms.

– Og slikt samarbeid har vi ikke tenkt å slutte med, betrygger han.

Geografien ligger også fast, minner ordføreren om. Hvordan man snur og vender på det så ligger Storfjord i Nord-Troms, minner han om.

– Selv med samarbeid med Tromsø, Lyngen og Karlsøy så er vi en del av Nord-Troms. At alt vil rakne, at vi melder oss ut av alt, henger ikke på greip, sier han.

 ?? ?? Storfjord, her represente­rt ved sørlig ankomst til vakre Skibotn, er en kommune hvor det kvenske er veldig stort. Det er ordføreren som sier dette, han sier det aldri har vaert tale om å vende ryggen til det kvenske og til kommune-kollegene lengre nord. (Foto: Arne Hauge)
Storfjord, her represente­rt ved sørlig ankomst til vakre Skibotn, er en kommune hvor det kvenske er veldig stort. Det er ordføreren som sier dette, han sier det aldri har vaert tale om å vende ryggen til det kvenske og til kommune-kollegene lengre nord. (Foto: Arne Hauge)
 ?? ?? Storfjord kommune er og forblir en del av Nord-Troms, minner ordføreren om. (Foto: Pål Vegard Eriksen)
Storfjord kommune er og forblir en del av Nord-Troms, minner ordføreren om. (Foto: Pål Vegard Eriksen)

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland