Ruijan Kaiku

Til ny politisk behandling

Klar anbefaling

- Arne Hauge | arne@ruijan-kaiku.no

Storfjords ordfører Geir Varvik fra Høyre minner om ordtaket som sier at det er ingen skam å snu. Og hvor vidt Storfjord kommune fortsatt skal vaere medeier i Halti kvenkultur­senter, skal snart til ny behandling.

– Saken om fortsatt medeierska­p blir tatt tilbake til kommunesty­ret i forbindels­e med møtet den 16. juni. Den er på sakslista da, bekrefter Varvik.

De entydige tilbakemel­dingene fra styre og stell i kvenkultur­senteret, sier Varvik at han har fått med seg. Men enda viktigere, sier han, er de signalene han har fått fra kommunens innbyggere.

Reversere?

– Jeg har fått veldig klar tilbakemel­ding fra veldig mange om at dette ikke var smart, sier Varvik. Saerlig har medlemmer i den lokale kvenforeni­ngen vaert klar i sin tale, sier han, der det oppsummert sies at det var ubetenksom­t å trekke seg som medeier.

– Tilbakemel­dingene fra Storfjords egne innbyggere er en av grunnene til at vi tar saken tilbake til kommunesty­ret. Så får vi se om vi står på vedtaket, eller om vi reverserer, sier han.

Når det gjelder det formelle rundt en eventuell reverserin­g, så sier ordføreren at det er en smal sak.

– Vi er uansett med ut året, så alt vi trenger å gjøre er inngå videre avtale.

Raka fant

Ordføreren er tydelig på at det kun lå økonomiske vurderinge­r til grunn da kommunesty­ret før jul i fjor vedtok å kutte sitt årlige bidrag til Halti kvenkultur­senter IKS. Noe noe som i praksis betød oppsigelse av kontrakten om medeierska­p. Kroner 30 000 årlig sparte kommunen på å si opp denne delen av kvensamarb­eidet med de øvrige fem kommunene i Nord-Troms. Pluss fylkeskomm­unen, som også er medeier i kvenkultur­senteret og således inne i samarbeide­t og ser hva som rører seg på kommunalt nivå.

– Å spare penger lå bak vedtaket. Storfjord kommune er en fattig kommune, vi er raka fant og har null kroner på disposisjo­nsfondet. Uten likvide reserver må vi se på alle steder hvor vi kan spare.

Og fordi Storfjord har et språksente­r og dermed også en konsulent som ser på det kvenske i kommunen, så lød ideen at de kanskje ikke trengte å vaere med begge steder.

Tanken fikk et skudd for baugen på tampen av februar i år, da Varvik og varaordfør­er Inger Heiskel (Ap) var i møte med Torbjørn Naimak. De skulle snakke om noe helt annet, men Naimak fant stunden inne for å snakke også om kvenkultur­senteret.

– Naimak sa under møtet at vi burde tenke oss om en gang til, og slå hegn om Halti kvenkultur­senter. Nå har vi kommunesty­remøte den 12. mai, og skal se om vi får saken opp på nytt der. Uten at jeg kan love noe som helst, sier Varvik.

 ?? ?? Politikern­e tenkte at siden de allerede har et språksente­r, så trengte ikke Storfjord vaere med begge plasser. Nå skal den tanken opp til naermere betenkning. (Foto: Arne Hauge)
Politikern­e tenkte at siden de allerede har et språksente­r, så trengte ikke Storfjord vaere med begge plasser. Nå skal den tanken opp til naermere betenkning. (Foto: Arne Hauge)
 ?? ?? Geir Varvik er ordfører i Storfjord kommune i Nord-Troms.
(Foto: Privat)
Geir Varvik er ordfører i Storfjord kommune i Nord-Troms. (Foto: Privat)

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland