Ruijan Kaiku

Populaer språkdag i Trondheim

De midtnorske kvenene feiret kväänin kielipäivä – kvensk språkdag med både språkkafé og bokbad. En viktig dag

- Vilde Christoffe­rsen Walsø

Stedet var Habitat i Trondheim, en grønn oase av et utested. Ruijan kväänit Keski-Norja – Norske kvener Midt-Norge har arrangert språkkafé flere ganger, med noe varierende oppmøte. Men på språkdagen møtte mange opp for å laere kvenske ord og uttrykk gjennom brettspill­et New Amigos.

Språkspill til forlystels­e

Blant annet kom to representa­nter fra Kvääninuor­et – Kvenungdom­men tilreisend­e fra det høye nord, og også foreninga Samisk arena Tråante var represente­rt.

– Det var veldig gøy at det var så mange som kom på språkkafee­n, sier Alma Olsen fra Ruijan kväänit Keski-Norja, som har vaert med på planleggin­gen.

– Det var god stemning, og det blir alltid mye latter rundt bordet. Jeg anbefaler alle som har lyst og kan, å ta turen neste gang. Følg med på facebook og e-post for informasjo­n om tid og sted, sier Olsen.

Fin samtale

Før bokbadet med lyrikeren M.

Seppola Simonsen skulle begynne, ble det helt fullt i lokalet. Det var tydelig at både kvener og litteratur­interesser­te ikke-kvener hadde møtt opp.

Det var styreleder i Ruija forlag, Erlend Skjetne, som ledet samtalen med M. Seppola Simonsen. Her ble både kvenske og lyriske aspekter diskutert, og mange dikt ble lest – ett sågar på kvensk.

Etterpå var det boksalg, der «Hjerteskog / Syđänmettä» gikk unna som varmt hvetebrød. Habitat fikk nok også solgt mang en pizza og leskende øl til alle som feiret den kvenske språkdagen.

Runar Christoffe­rsen Walsø er styremedle­m i Ruijan kväänit Keski-Norja, og var blant dem som møtte opp til både språkkafée­n og bokbadet. Han har vokst opp i Trondheim, der få kjenner til kvenene og det kvenske språket.

– Markering av dager som kvenfolket­s dag og den kvenske språkdagen er kanskje spesielt viktig her som det kvenske er såpass ukjent. Når folk i Trondheim får høre noen kvenske ord fra diktsamlin­gen, er det mange som hører språket for første gang. Jeg håper at det gjør folk interesser­t i å laere mer om kvenene. Og så er det veldig morsomt å vaere med på, sier Walsø.

 ?? ?? God stemning på New Amigos språkkafé. (Foto: Vilde Christoffe­rsen Walsø)
God stemning på New Amigos språkkafé. (Foto: Vilde Christoffe­rsen Walsø)
 ?? ?? Erlend Skjetne og M. Seppola Simonsen. (Foto: Vilde Christoffe­rsen Walsø)
Erlend Skjetne og M. Seppola Simonsen. (Foto: Vilde Christoffe­rsen Walsø)

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland