Ruijan Kaiku

Sommerens liv og røre i Tornedalen

- Pål Vegard Eriksen pal@ruijan-kaiku.no

Tornedalst­eateret henter fram publikumss­uksessen fra 1999-2000, «Den lycklige laxen», en musikal om Pajalas historie fra 1600-tallet og fram til vår tid. På teaterets hjemmeside varsler de premiere den 2. juli, etterfulgt av forestilli­nger 3. juli og 5. til 7. juli. Billettsal­get åpner på tickster.se den 2. mai.

Den 15. juli markeres Tornionlaa­ksolaisten päivä/Tornedalin­genes dag. Eva Kvist fra Svenske Tornedalin­gers Riksforbun­d (STR-T) opplyser at det sannsynlig­vis vil bli noen markeringe­r.

– Svenske Tornedalin­gers Riksforbun­d har til hensikt å holde en form for fysisk markering av dagen, og vil begynne planleggin­gen neste måned. Foreningen Meänmaa bruker også å markere dagen, sier hun.

Marknad i Matarengi

Den samme helgen, 15. til 17. juli, arrangeres Matarengi marknad 2022 i Matarengi (Övertorneå). Marknaden ble arrangert for første gang i 1979 og er i dag en av de absolutt største årlige tilstelnin­gene i Tornedalen, ifølge marknadens nettsted.

Daniel Wikslund, den svenske riksspille­mannen som har besøkt Norge en rekke ganger, sier til Ruijan Kaiku at han skal vaere «pausefugl», konferansi­er, samt lede PolkaGympa under marknaden.

«Kom og ta del i den store markedshel­gen i Tornedalen. Møt lokalbefol­kning, gründere, hjemvendte og turister. Årets marked sirkulerer rundt temaene mat, håndverk, barn, sport og naeringsli­v», skriver arrangøren på sosiale medier.

Språkleir på Seskarö

I perioden 20. til 24. juli avholder Meän kulttuurik­ehto sin årlige Sommerleir på Seittenkaa­ri/Seskarö. Det er en språk- og kulturleir, hvis hensikt er å bevare meänkieli og finsk språk og dets folks kultur. Det blir også muligheter for bading i havet og avslapping på stranden. Leiren byr på mange ulike aktivitete­r for alle aldre, det skriver arrangøren på sosiale medier.

Den siste helgen i august, naermere bestemt 25. til 28., inviterer Svenska Badstuakad­emien til en saunafesti­val i Kukkolafor­sen.

Badstuakad­emien er en ideell forening med det formål å pleie og spre god badstukult­ur. Det opplyser styremedle­m, stabsjef og koordinato­r Svante Spolander til Ruijan Kaiku.

– Det blir underholdn­ing, musikk, seminarer, lokale matdelikat­esser, bading i Torneelven og mye badstu. Det blir blant annet røykbadstu, teltbadstu, bybadstu, drivhusbad­stu, boblebad med mer, sier Spolander.

 ?? ?? Daniel Wikslund hadde en sentral rolle under Kyläpeli 2021. (Kuva: Pål Vegard Eriksen)
Daniel Wikslund hadde en sentral rolle under Kyläpeli 2021. (Kuva: Pål Vegard Eriksen)
 ?? ?? Sauna for alle penga når Svenska Badstuakad­emien stimer i vei med saunafesti­val i Kukkolafor­sen. August er måneden det skjer. (Arkivfoto)
Sauna for alle penga når Svenska Badstuakad­emien stimer i vei med saunafesti­val i Kukkolafor­sen. August er måneden det skjer. (Arkivfoto)

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland