Ruijan Kaiku

– Det var kjaerlighe­t ved første mollakkord

Øst-Finnmark og Tornedalen

- Pål Vegard Eriksen og Frank Halvorsen pal@ruijan-kaiku.no

Kammerkore­t Vokal Nord fikk i år fylkeskomm­unalt kvenmiddel-tilsagn på 250 000 kroner til «Nurmen lintu» (engfuglen).

– Vi har fått penger til å skrive ny musikk og til å turnere med musikken i det vi oppfatter som kvenske kjerneområ­der, sier daglig leder Dag Håvard Hansen i Stiftelsen Vokal Nord.

– Dette begynte for mange år siden med en fin musiker som heter Bjørn Andor Drage. Han maste på den som da var dirigent om at vi måtte gjøre kvensk musikk. Og så ble Drage selv vår dirigent etter hvert, og vi begynte å se på dette, sier Hansen.

Gjensyn med Paaskiviik­ko

– Det var kjaerlighe­t ved første mollakkord. Vi ble veldig begeistret for det materialet vi kom i kontakt med. Det er noen usigelige vakre melodier, sier han.

Vokal Nord gjorde konserttur­neen «Aaretkamma­ri – Skattkamme­r» under Paaskiviik­ko 2017. Koret skal på lignende turné under Paaskiviik­ko 2022. Denne gangen med et rent salmeprogr­am.

– Planen vår er å få tak i sanger som kanskje er i ferd med å gå i glemmeboka, og få skrevet nye arrangemen­t på disse, dersom det ikke finnes noe fint fra før. Vi har også et ønske om å gjøre kunstmusik­k med bakgrunn i kvensk materiale.

– Det kvenske har stort fokus hos oss nå. Det står faktisk i formålspar­agrafen vår at vi skal framføre både samisk og kvensk musikk. Vi starter altså med en tre dagers turné 9. til 12. juni under Paaskiviik­ko. Så er planen å dra til Øst-Finnmark i slutten av september med en lignende turné. Jeg drømmer om å få gjøre det på det nye kvenmuseet i Vadsø, og så vil vi til Bugøynes og Kirkenes, sier Hansen, som også er i dialog med Kvääniteat­teri og Tornedalst­eateret om lignende turné ned Tornedalen. Det blir i så fall til neste år.

 ?? ?? Vokal Nord har fått midler til å jobbe med kvensk musikk. (Kuva: Yngve Olsen)
Vokal Nord har fått midler til å jobbe med kvensk musikk. (Kuva: Yngve Olsen)
 ?? ?? Daglig leder i Vokal Nord, Dag Håvard Hansen, sier at kvensk musikk er i korets formålspar­agraf. (Kuva: Yngve Olsen)
Daglig leder i Vokal Nord, Dag Håvard Hansen, sier at kvensk musikk er i korets formålspar­agraf. (Kuva: Yngve Olsen)

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland