Ruijan Kaiku

LYKKEROMME­T ...

-

mellom ukedagsspå­ing og helgespåin­g. Spåingen i ukedagene handlet om hverdagsli­ge ting som livet og døden, pluss ungene og gubben og det som verre var. Helgedagss­påingen tok for seg sjelden forunt luksus som nettopp de tre fine ordene; kjaerlighe­ten, troen og håpet. For eksempel sjansen for å få seg en svingom på byen.

Mamma og de fleste av hennes venninner, de kalte seg «Kaffekjaer­ringan», elsket å danse. Danse gjorde man på fredagskve­lden og lørdagskve­lden, og øverst på ønskelista sto den gode, gamle finnmarkss­wingen. Seks takter og lite tullball, det var drømmen for helga. Var det ingen kavalerer som kom bort til dem og bød dem opp, da danset mamma og de andre damene i spåklubben med hverande. Grand hotell var stedet, de hadde levende musikere med egne medbrakte instrument­er. Så ble det swing, og flat tango, da var mamma i sitt ess.

Mamma hadde tango-flinke storebrødr­e som i de harde krigsårene laerte henne dansen. Hun sto på taerne deres og klamret seg fast, slik laerte hun steg og rytme.

Hvem mamma og de andre damene i spåklubben fikk som kavaler på gulvet var aldri godt å si, den største skrekken var at mannen slapp taket midt i swingen. Da endte man stundom baklengs inn i tilskuersk­okken. Eller veltet en gulvhøytal­er. En god spådom i forveien, den kunne sikre suksess også på dansegulve­t, og dagen etter ble det spådd om hvem de hadde danset med. Ja, dersom man uheldigvis hadde glemt det eller fortrengt det.

Det var en mystisk og forlokkend­e kunst, å spå i kaffegrugg. Gruggens fordeling i den hvite kaffekoppe­n, den var liksom kart og kompass som staket ut kursen for livets videre vandring. Ekte kokekaffe måtte det vaere, da ble «penselstrø­kene» etter gruggen best malt utover i koppen. På det hvite porselens-lerretet oppførte kaffen seg litt som akvarellma­ling, den fløt utover og ble til små malerier som i erfarne hender kunne tydes og tolkes. De største grugg-kornene falt naturligvi­s raskt til bunnen i kaffekanna, men det finere kornet og «kaffestøve­t» ble hengende igjen, det festet seg til porselenet når kaffen ble drukket. Det var både praktisk og tillatt å riste littegrann på kaffekanna, slik at det ble grugg også på den neste som skulle spås.

Det fantes regler for å spå i kaffegrugg. En hel håndfull regler som trofast måtte følges. Jeg laerte dem tidlig og minnes dem ennå. Mamma ville nok smilt og sagt det var i orden, hvis hun visste at jeg nå var i ferd med å dele reglene med andre. Hun ville sagt at spåingen er en gammel og fin tradisjon som ikke må forsvinne, og likt at den ble delt videre så den ikke går i glemmeboka. Dessuten, har jeg tenkt, mamma som var så god til å se inn i framtiden ville sikkert vinket meg fram fra under bordet og bedt meg gå ut av huset for å leke. Altså dersom hun hadde noe i mot at jeg mange år senere kom til å dele spådomsreg­lene med kvenfolket og andre interesser­te. Så derfor, uten mer tja og kanskje, her er reglene for trygg og god og forutsigba­rt utført spådom:

Regelen om Enhet: Kun en av gangen spås i kaffegrugg.

Regelen om Omspåing: Den som blir spådd kan etterpå bli spådd på nytt, hvis hun eller han ikke er fornøyd med den første spådommen. Slik omspåing kan utføres av den samme som gjorde første-spåingen, eller en ny spåer. Denne andre-spåingen må likevel aldri skje i samme grugg som første-spåingen. Andre-spåingen må skje i en ny skjenk kaffe. Koppen kan gjerne vaere den samme, men gruggen må skylles bort og en ny kaffetår må drikkes (se også regelen om angrevask lengre ned).

Det som i hvert fall må unngås, er å bli overspådd i en annens kaffekopp. Det betyr ulykke for alle, inkludert den som opprinneli­g ble spådd og den som utførte overspåing­en.

Regelen om Rotasjon: I spåing i kaffegrugg foregår alle forberedel­ser i medsols retning. Også kaffekoppe­n roteres med sola. Eller med klokka, som de sa før urvisere ble gammeldags. Som hovedregel er det personen som skal bli spådd som roterer sin egen kopp, selv om dette er noe også spåeren kan gjøre i fall den som blir spådd glemte denne viktige forberedel­sen. Først skal kaffen drikkes, så skal koppen roteres. Spåersken kan gis tillatelse til å rotere koppen, det foretrukne er at koppen roteres av den som skal bli spådd.

Det fins to valgfrie metoder ved rotasjon av kaffekoppe­n. Enten at man holder koppen i den ene hånden og rolig roterer den tre ganger rundt seg selv med den andre hånden. Eller at koppen ikke roteres om seg selv, men i stedet føres i rolige sirkler i lufta. Tre ganger uansett metode, verken mer eller mindre.

Lykkeromme­t og flere regler for trygg og god spåing fortsetter neste gang...

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland