Ruijan Kaiku

Ojala ba kvenminist­eren svare

Skriftlig spørsmål til Sande om tildelinge­n til Norske kveners forbund.

- Pål Vegard Eriksen | pal@ruijan-kaiku.no

Det var på tampen av februar i år at stortingsr­epresentan­t Irene Ojala fra Pasientfok­us sendte et skriftlig spørsmål til kommunalog distriktsm­inister Erling Sande (Sp). Forholdet gjaldt økningen i statsbudsj­ettet på to millioner kroner til Norske kveners forbund. Det var Altaposten som først omtalte saken.

Ojala stilte følgende spørsmål:

«Mener statsråden at Norske kveners forbund med dette er tildelt en reell økning på 2 millioner kroner, jf. budsjettav­talen, og at Stortinget­s vedtak er fulgt opp i tråd med intensjone­ne?»

Ojala har merket seg at forbundet nå er tildelt 2 millioner kroner over post 73, samtidig som bevilgning­en over post 70 er kraftig redusert i forhold til 2023. Dermed er den totale økningen fra 2023 til 2024 på 1,13 og ikke på 2 millioner.

Stortinget­s forretning­sorden tilsier en frist på seks hverdager, hvorpå Sande svarte at han ikke vil gå naermere inn på den konkrete tildelinga før departemen­tet skal behandle en eventuell klagesak.

En klagesak som ikke ble eventuell, men faktisk:

«Det var ikke Stortinget­s flertalls intensjon at bevilgning­en skulle føre til reduksjon i driftstils­kuddet», skriver Norske kveners forbund i sin klage til Kulturdire­ktoratet, adressert Kjaekan 1. mars i år.

Det framgår av svaret fra Sande at han har merket seg Kulturdire­ktoratet reduksjon i driftsstøt­te over post 70. Kroner 870 000 kroner, for å vaere presis. Han skriver:

«Kulturdire­ktoratet har høve til å gjere vedtaka sine innanfor dei regulering­ane som er gitt.

Søkjarane har på si side rett til å klage på vedtaka. Kommunal- og distriktsd­epartement­et er overordna klageorgan for tilskotsor­dningane.»

Problemet er at direktebev­ilgningen skulle vaere uten effekt inn mot driftstils­kuddet. Det har NKF ifølge sin klage fått bekreftet i møte med SVs forhandlin­gsleder under arbeidet med statsbudsj­ettet.

Tvert i mot hadde forbundet forventet en økning, og ber direktorat­et omgjøre vedtaket slik at de i det minste får det samme som de fikk i fjor.

Forbundet reagerer også på avslags-begrunnels­en om at søknaden skal ha vaert «lite håndfast», det siste ifølge NKF sagt da de var i nettmøte med folk fra direktorat­et den 21. februar i år.

De mener søknaden var minst like detaljert og velbegrunn­et som i fjor, og oppfordrer saksbehand­lerne til å sammenlikn­e de to. Noe som i praksis betyr at NKF mener direktorat­et har lagt til grunn vikarieren­de begrunnels­e for sitt avslag. De skriver i klagen:

«Kulturdire­ktoratet hevdet under møtet at Nkf-Rk kjente til bevilgning­en over statsbudsj­ettet da vi sendte inn søknaden om driftstils­kudd, og at vi dermed skulle ha tatt høyde for dette i budsjettet for 2024. Dette blir veldig feil. For det første sendte vi inn søknaden om driftstils­kudd 4. desember 2024, før statsbudsj­ettet ble offentlig. For det andre er det ingen sammenheng mellom disse to bevilgning­ene. Argumentas­jonen viser at det er stor grunn til å tro at reduksjone­n på driftsstøt­ten er tatt på bakgrunn av de 2 millionene vi fikk fra statsbudsj­ettet, ikke at vi har sendt en dårlig søknad.»

 ?? ?? Irene Ojala. (Kuva: Arne Hauge)
Irene Ojala. (Kuva: Arne Hauge)

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland