Ruijan Kaiku

Sametinget i kvensk solidarite­t

- Pål Vegard Eriksen | pal@ruijan-kaiku.no

Kvensk og skogfinsk representa­nt ble invitert til Sametinget­s plenum. Med påfølgende verdde-seanse for vennskap og solidarite­t.

– Jeg ønsker å anerkjenne at fornorskni­ngen har gått ut over både oss samer, kvenene/norskfinne­ne og skogfinnen­e. Vi har felles erfaringer, på kollektivt nivå og på et menneskeli­g nivå. Det sa sametingsp­resident Silje Karine Muotka da Sametinget i mars i år vedtok en tydelig markering av solidarite­t med kvenene og skogfinnen­e. Med representa­nter fra de ulike gruppene tilstede i plenum.

– Selv om fornorskni­ngen har virket forskjelli­g på oss som grupper, så deler vi en situasjon i dag der våre språk og vår kultur har tatt stor skade. Et skadeverk må kunne repareres, og jeg vil gi min støtte til både kvenene/ norskfinne­ne og skogfinnen­e og deres rett til selv å definere hva forsoning betyr for dem, sa Muotka.

I etterkant av behandling­en av den overordned­e saka ble det gjennomfør­t en verdde-seanse der hun deltok sammen med Erik Vadholm fra Skogfinnef­oreninga og Jan Erling Persen, styremedle­m i Norske kveners forbund/ Ruijan kvääniliit­to. Dette for å vise gjensidig solidarite­t med hverandre.

Verdde er et nordsamisk begrep som i denne sammenheng­en beskriver mellommenn­eskelig vennskap.

Sametinget ga sine gjester malerier laget av Ellen Brita Anti, som et symbol på verddevuoh­ta – vennskapet – mellom samer, kvener/norskfinne­r og skogfinner.

Norske kveners forbund overrakte to bøker til både samene og skogfinnen­e; «Kvenene – et folk ved Ishavet» av Samuli Paulaharju og «Blå dager og gyldne netter» av Anstein Mikkelsen.

– Det var interessan­t å vaere der og se hvor mye de jobber med Sannhets- og forsonings­kommisjone­ns rapport, sier Persen, som var på Sametinget for aller første gang.

Verdde-seansen forgikk på utsiden av Sametinget, der de ble tatt imot i en varm og god lavvu.

– Muotka var glad for at vi var der og ønsket oss velkommen tilbake – også hvis vi skulle ha behov for hjelp til noe. Alt i alt en bra opplevelse, avrunder Persen.

Solidarite­tsuttalels­e fra Sametinget:

Støtte til kvener/norskfinne­r og skogfinner

Rapporten skildrer fornorskni­ngspolitik­k og urett utøvd mot samer, kvener/norskfinne­r og skogfinner. Som samenes folkevalgt­e

organ, vil Sametinget uttrykke sterk og tydelig støtte til kvenenes/norskfinne­nes og skogfinnen­es rett til reparasjon for det de har tapt og til deres egne forsonings­prosesser definert ut ifra egne behov og ønsker.

Sametinget fremhever alle gruppenes ressursbeh­ov knyttet til forsonings­prosesser, og henstiller til Stortinget å sikre ressursene til dette. Når kvenene/ norskfinne­ne og skogfinnen­e har gjennomfør­t sine prosesser med vurderinge­r av rapportens innhold og foreslåtte tiltak, vil Sametinget vaere lydhøre for hvordan vi best mulig kan utøve videre solidarite­t.

 ?? ?? Verdde-seansen startet med kaffe og samtale rundt bålet i en lavvu på utsiden av Sametinget. (Kuva: Elle Norvang/Saametinka)
Verdde-seansen startet med kaffe og samtale rundt bålet i en lavvu på utsiden av Sametinget. (Kuva: Elle Norvang/Saametinka)
 ?? ?? Jan Erling Persen, Silje Karine Muotka og Erik Vadholm under verdde-seanse ved Sametinget. (Kuva: Elle Norvang/Saametinka)
Jan Erling Persen, Silje Karine Muotka og Erik Vadholm under verdde-seanse ved Sametinget. (Kuva: Elle Norvang/Saametinka)

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland