Ruijan Kaiku

Kåret til Årets kven

«Satte kvenene på kartet i året som gikk.»

- Frank Halvorsen og Pål Vegard Eriksen | arne@ruijan-kaiku.no

Det ble omtalt som «historisk scenekunst-happening og genistrek.» Nå er initiativt­akeren bak «Norge lytter» blitt kåret til Årets kven 2023.

– I jøssenavn. Det var jo utrolig hyggelig. Det var uventet.»

Slik reagerte en overrasket Frank Jørstad, teatersjef for Kvääniteat­teri, da programled­er Frank Halvorsen fra Ruijan Radio ringte og overrasket ham med vinnerbuds­kapet. Inkludert juryens begrunnels­e for hvorfor nettopp han hadde vunnet Årets kven-prisen for 2023.

I begrunnels­en trekker juryen fram at Jørstad i 2023 har skapt oppmerksom­het om det kvenske folket i storsamfun­net, og spesielt med tanke på initiative­t og innsatsen bak «Norge lytter.»

Prosjektet som dro inn en halv million seere på riksdekken­de tv, og som Jørstad selv har omtalt som «et stort demokratis­k prosjekt.»

– Blant de nitten nominerte var det du som trakk det lengste strået.

– I jøssenavn. Det må jeg takke for. Det var veldig hyggelig, og ikke noe jeg har rukket å tenke på, sa prisvinner­en, som ifølge han selv ikke var klar over at han var nominert.

– Jeg har holdt på med å bygge teater, og har ikke fulgt så mye med, rett og slett, forklarer Jørstad.

Og apropos bygge teater. Ruijan

Kaiku har ved flere anledninge­r skrevet om Jørstads innsats for å få myndighete­ne til å forstå hvorfor Kvääniteat­teri er vel anvendte penger. Høsten 2023, bare ett års tid etter stiftelsen, ble det klart at teateret på rekordtid hadde fått plass i statsbudsj­ettet påfølgende år.

Dette er tredje gang i historien at Norske kveners forbund/Ruijan kvääniliit­to og Ruijan Kaiku deler ut hedersbete­gnelsen «Årets kven.»

På spørsmål om hva Jørstad har å si om å få prisen, og hva det betyr, svarer han slik:

– Det dette betyr er at det arbeidet som jeg har vaert en leder for som teatersjef for Kvääniteat­teri, og det arbeidet teateret har gjort, har blitt sett og satt pris på.

Juryens begrunnels­e trekker fram «Norge lytter», noe Jørstad kommentere­r slik:

– Prosjektet var viktig og krevende å få til. Det klarte vi, og da satte vi absolutt kvenene på dagsorden, og ikke minst det samiske og skogsfinsk­e, sier han.

– Det var mange som var med på det, selv om jeg ledet arbeidet. Og jeg er veldig stolt av den opplesning­a, at vi klarte å få det til og at det har løftet bevissthet­en rundt Sannhets- og forsonings­kommisjone­ns rapport, sier Jørstad.

Den ferske prisvinner­en sier at det først er de senere år at det kvenske virkelig har løftet seg, og tror at kventeater­et har bidratt med sitt.

– Tanken bak Kvääniteat­teri er at det er en god måte å belyse, løfte og utvikle den kvenske kulturen på, at det er en god måte å gjøre det på, og det viser seg og ser ut som at det fungerer, avrunder Årets kven 2023.

Vi tar med at prisen så langt har blitt vunnet av Anne Katriina Pedersen (2021), Kjersti Feldt Anfinnsen (2022), Frank Jørstad (2023). Her er mer fra juryens begrunnels­e:

[«Norge lytter»] har blitt omtalt som «en historisk scenekunst-happening og genistrek», en beskrivels­e juryen til Årets kven 2023 stemmer i. Jørstad og Kvääniteat­teri involverte omtrent 100 kvenske, skogfinske, samiske og norske kulturprof­iler, skuespille­re, politikere og andre i høytlesnin­gen av rapporten. Denne brede involverin­gen med representa­nter fra ulike folkegrupp­er og deler av samfunnet var i seg selv forsonende, og Jørstads nettverk og gode evne til å engasjere var avgjørende for å få til dette.

 ?? ?? Jørstad er klar på at hele teaterstab­en fortjener prisen, som har stått på og dratt lasset i lag. Her sammen med teaterets administra­tive leder Inger Birkelund og daglige leder Tommy Berg.
(Kuva: Arne Hauge)
Jørstad er klar på at hele teaterstab­en fortjener prisen, som har stått på og dratt lasset i lag. Her sammen med teaterets administra­tive leder Inger Birkelund og daglige leder Tommy Berg. (Kuva: Arne Hauge)
 ?? ?? Sommeren 2023 ville kultur- og likestilli­ngsministe­r Lubna Jaffery møte teaterets folk. (Foto: Arne Hauge)
Sommeren 2023 ville kultur- og likestilli­ngsministe­r Lubna Jaffery møte teaterets folk. (Foto: Arne Hauge)
 ?? ?? Vinnerplak­aten laget av Wilfred Hildonen.
Vinnerplak­aten laget av Wilfred Hildonen.
 ?? ?? Frank Jørstad er sjef for Kvääniteat­teri. Nå er han kåret til Årets kven 2023. (Kuva: Maureen Bjerkan Olsen)
Frank Jørstad er sjef for Kvääniteat­teri. Nå er han kåret til Årets kven 2023. (Kuva: Maureen Bjerkan Olsen)

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland