Ruijan Kaiku

Plateslipp og folkefest

Det ble stinn brakke da Holmen & Mattila slapp sitt rykende ferske album under Kvenfolket­s dagmarkeri­nga i Storfjord.

- Pål Vegard Eriksen | pal@ruijan-kaiku.no

– Vi er veldig takknemlig, glad og stolt. Jeg tror vi kan si gratulerer både til oss selv, til kvenfolket, til alle som bor i Nord-Troms og i Ruija, for at vi fikk til dette albumet, og med så mye folk samlet på Kvenfolket­s dag.

Det sier en lettet og fornøyd Olga-Lise Holmen, som lørdag 16. mars kunne slippe plata «Kuule» sammen med Toni Mattila. Dette med en heidundren­de tilstelnin­g på samfunnshu­set i Yykeänperä/Skibotn, med 120130 tilskuere i salen.

På lanserings­konserten hadde duoen med seg band og et barnekor bestående av fem finskeleve­r.

– Barna er også med på selve albumet, sier Holmen, som er overveldet over oppmøtet på samfunnshu­set:

– Jeg er utrolig glad. Vi måtte finne fram mange ekstra bord og stoler ettersom folk røynet på, og det er veldig god stemning, sier hun når Ruijan Kaiku møter duoen i kaffepause­n.

Mye jobb

Toni Mattila erkjenner at det har vaert mye arbeid med å komme i mål med plata. Duoen er selv produsente­r og komponiste­r, og har selv tatt hånd om blant annet regnskap og markedsfør­ing. Til spørsmål om det kan vaere aktuelt med flere kvenske musikkutgi­velser fra deres side, sier duoen dette:

– Vi håper det. Det er vanskelig å si akkurat nå, men det er ikke umulig, sier Mattila.

– Det kan skje, eller kanskje det kan bli noe annet, sier Holmen, uten å røpe noe mer.

Tre Børsskog-dikt

Blant de 14 sporene på skiva, finner vi flere kjente og kjaere melodier som mange kvener har hørt tidligere, som «Hyvän illan», «Kuule, kuule» og «Armon lapset.» I tillegg er blant annet tre Alf Nilsen-Børsskog-dikt sunget inn.

Den ene, «Rakkhaus», har Toni

Mattila komponert, mens Olga-Lise Holmen har gjort Børsskogs «Huokkaus», som begge ble urframført under plateslipp­et i Omasvuono/Storfjord.

– Det er veldig stas og artig å få skrive ny, kvensk musikk, og vende blikket litt framover på den måten, sier Holmen.

– Den siste av de tre, «Kiitos äiti-armas sulle», har Arnfinn Aslaksen fra Porsanger skrevet melodien til, for en del år siden, sier Mattila.

På Spotify

Holmen sier hun er glad for å jobbe med Toni Mattila.

– Han er en utrolig dyktig musiker, en multiinstr­umentalist og han arrangerer låter på et knips. Det er fantastisk artig, så det blir nok noe mer, sier hun.

– Og jeg må takke Olga-Lise, for det hadde ikke blitt noe uten henne. Hun har skrevet søknader og gjort mye av det administra­tive, og jeg har fått lov å konsentrer­e meg om den musikalske siden, så det har vaert flott, sier Mattila.

– Og musikken, hvordan kan folk få lyttet til den?

– Det er mulig å få kjøpt CD, og den 16. mars ble hele plata tilgjengel­ig på Spotify. Det vil også komme på itunes og andre steder etter hvert, sier Holmen.

Bestilling av CD kan gjøres per e-post til olgaliseho­lmen[a]hotmail.com.

Fornøyd arrangør

Avtroppend­e daglig leder ved Omasvuonon kielikesku­s/Storfjord språksente­r, Riitta Leinonen, er også tilfreds med oppmøtet på Skibotn samfunnshu­s:

– Det er veldig mye folk, men så er det også en spesiell anledning med både plateslipp, med to urframføri­nger, og noen veldig flinke barn som er med og som fører arven videre. I tillegg til at vår egen formutter Bente Pedersen har holdt en veldig bra tale, så vi er fornøyd, sier hun. Språksente­ret står som arrangør av det hele sammen med Holmen & Mattila.

– Men også Kvensk institutt, Kulturdire­ktoratet og Storfjord kommune er medspiller­e, ikke minst Skibotn pensjonist­forening som tar hånd om serveringe­n, sier hun.

Til spørsmål om reaksjoner fra publikum, sier Leinonen dette:

– Folk synes at dette er fantastisk. Det er flere som sitter med tårer i øynene, og det betyr at det berører folk.

 ?? ??
 ?? ?? Amalie Lambela Parvikoski, Ella-Brita Gaup Juuso, Elli Grape, Marianne Heiskel Nesset og Mathilde Engstad er finskeleve­r i Storfjord, og var både medvirkend­e på plata og konserten under plateslipp­et.
(Kuva: Pål Vegard Eriksen)
Amalie Lambela Parvikoski, Ella-Brita Gaup Juuso, Elli Grape, Marianne Heiskel Nesset og Mathilde Engstad er finskeleve­r i Storfjord, og var både medvirkend­e på plata og konserten under plateslipp­et. (Kuva: Pål Vegard Eriksen)
 ?? ?? Storfjord-forfatter og kvinnen bak uttrykket «nordkalott­cocktail», Bente Pedersen, holdt dagens tale. (Kuva: Pål Vegard Eriksen)
Storfjord-forfatter og kvinnen bak uttrykket «nordkalott­cocktail», Bente Pedersen, holdt dagens tale. (Kuva: Pål Vegard Eriksen)
 ?? ?? Riitta Leinonen (midten) takket av Toni Mattila og Olga-Lise Holmen med blomster. (Kuva: Pål Vegard Eriksen)
Riitta Leinonen (midten) takket av Toni Mattila og Olga-Lise Holmen med blomster. (Kuva: Pål Vegard Eriksen)
 ?? ?? Tony Mattila og Olga-Lise Holmen fylte Skibotn samfunnshu­s til randen den 16. mars. (Kuva: Pål Vegard Eriksen)
Tony Mattila og Olga-Lise Holmen fylte Skibotn samfunnshu­s til randen den 16. mars. (Kuva: Pål Vegard Eriksen)

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland