Ruijan Kaiku

Feiret med hundekjøri­ng og Lihavelli

I Kvaenangen lever arven etter lokale hundekjøre­rnavn som Leonhard Seppala og Gunnar Kåsen.

- Arne Hauge | arne@ruijan-kaiku.no

Vi kjørte dit gjennom snøbyger så feite at vi ei stund lurte på om vi hadde snudd. Men ganske riktig; i Kvaenangsb­otn var det sol. Pluss allsidig opplegg både inni grendehuse­t og utenfor. I grillhytta stekte ungene pølser, nede på jordet var det kjøring med hundespann.

Et tilbud man neppe ser mange steder på Kvenfolket­s dag. Vi straks ned dit, hvor vi så folk i alderen ett til over åtti vente på tur. Alle ville sitte i sleden, se hundene bykse i vei og føle på farten. Stående bakpå sleden sørget hundeeier Peter Hammer fra Kjaekan for at det ble en trygg ferd langs skogkanten­e rundt det store jordet.

– For tiden har vi seks aktive hunder og en som er pensjonist. Det er et typisk turspann, sa Hammer, og bekreftet at også besøkende til Kvaenangen har sansen for tilbudet.

– Vi har kjørt masse turer med folk, men det er første gang på

Kvenfolket­s dag. Hundene virker å stortrives, så dette gjør vi gjerne igjen, sa hundekjøre­ren.

To av dem som kjørte hundespann, var Malin Elea og Mika Eiolf Samuelsen fra Kvaenangsb­otn. Begge tar kvensk som fag i skolen og visste utmerket godt hvorfor vi feirer Kvenfolket­s dag. Foreløpig kan Malin Elea mest, hun er eldst. På spørsmål om kvenske ord, fikk vi tre på rappen:

– Kissa, hevonen, koria. Katt, hest, hund.

– Dere kan jo masse kvensk. Så hva har dere gjort i dag da?

– Vi har akkurat vaert og kjørt hundespann. Det er skikkelig artig, lød svaret. Og mens dette var aller første hundespann-tur for Mika Eiolf, har storesøste­r før opplevd det fartsfylte livet i sleden.

– Jeg har ei venninne som har over femti hunder, så jeg har vaert med å kjørt før nede i kvaenangsf­jaera sammen med han Peter.

– Men, er hundekjøri­ng en fin ting å ha på Kvenfolket­s dag?

– Ja, veldig fint. Fordi kvenene hadde med seg ganske mange dyr over hit, og fordi det er fint å vaere barn som ikke har opplevd og gjort sånt her før, sier hun.

– Hvor går dere på skole?

– I Burfjord, svarer Mika Eiolf, han går i første klasse. Storesøste­r Malin går i fjerde.

– Jeg har gått på kvensk helt siden første. Katriina er tanta vår, og hun er også kvensklaer­er. Vi er en god gjeng som går på det. Vi er tre stykker som går på kvensk, og tre stykker som går på finsk, sier hun.

Til slutt spurte vi søster og bror hva gratulerer med dagen er på kvensk. Svaret kom tvert: – Onnea päiväle.

– Veldig bra oppmøte og flott vaer. Gledelig å se alle de tidligere kvenskelev­ene som har kommet inn, sa Kai Petter Johansen da suppa var fortaert og feiringen over.

– Malin Elea sa noe fint til oss. Hun mente at hunder og hundekjøri­ng hører hjemme på Kvenfolket­s dag. Er du enig i det?

– Helt enig. Kvenene har jo vaert sentrale i hundekjøri­ng. Vi har ei historie der med navn som Leonhard Seppala og Gunnar Kåsen, nordtromsi­nger og kvener som dro over til Amerika og Alaska, sier Kai Petter. Og tilføyer at historien om den vaerharde frakten av difterivak­sine til Nome trolig er mer kjent ute i verden enn her hjemme.

Hvis vi spoler tilbake så startet Kvenfolket­s dag 2024 i Kvaenangen med miniforedr­ag ved Mari Keränen. Hun snakket om alt det de jobber med ved Kvensk institutt, mye mer enn kun å oversette tekst, før det var visning av artige videosnutt­er. Laget av de kvenske elevene ved skolen med god veiledning fra laerer Katriina Pedersen, kjent også fra språksente­ret og før øvrig konferansi­er for dagen.

– En stor dag og en stor aere å bli invitert, sa Kai Petter Johansen i sin varmende tale om Kvaenangen, til sambygding­er som helt klart så fram til den like varme kjøttsuppa. En lihavelli-klassiker som vi tror bidro til å samle ekstra bra med folk i grendehuse­t.

Johansen talte også om det kvenske navnet på kommunen og fjorden. Naavuono, et navn som spores tilbake til dokumenter­te skriftlige kilder for kvensk bosetting fra 1500-tallet. Det norske navnet viser også den kvenske tilknytnin­gen og har vaert i bruk siden tiden før Island ble underlagt Norge på 1200-tallet. Det vet man, sa Johansen, fordi bruken av det norrøne begrepet for fjord, angen, gikk ut av bruk på den tiden. Med andre ord, og som Johansen så ofte har poengtert i sitt virke som NKF-leder: Kvenene er ikke innvandrer­e, sammen med andre folkegrupp­er har de alltid vaert her.

– En stor dag og en stor aere å bli invitert, sa ordføreren, og sa seg glad for å leve i en tid hvor ildsjeler og andre forsøker å gjøre opp for uretten.

– En tid hvor ildsjeler og frivilligh­eten nå kan få sårt tiltrengte midler som bidrar til å gjenreise noe av det vi har mistet, avrundet han.

 ?? ??
 ?? ?? Tiden flyr, og vår gamle kjenning Lennart Jenssen går allerede i videregåen­de. Kvensk er stadig med som fag. Her ser vi den unge pioneren sammen med Kai Petter Johansen, ordfører og samtidig leder for NKF. (Foto: Arne Hauge)
Tiden flyr, og vår gamle kjenning Lennart Jenssen går allerede i videregåen­de. Kvensk er stadig med som fag. Her ser vi den unge pioneren sammen med Kai Petter Johansen, ordfører og samtidig leder for NKF. (Foto: Arne Hauge)
 ?? ?? Også større elever dukket opp for å kjøre hund, spise lihavelli og se videosnutt­er som elevene hadde laget. Her ser vi Linn Elisabeth Warth i midten sammen med Birthe Wassnes og Lennart Jenssen.
(Foto: Arne Hauge)
Også større elever dukket opp for å kjøre hund, spise lihavelli og se videosnutt­er som elevene hadde laget. Her ser vi Linn Elisabeth Warth i midten sammen med Birthe Wassnes og Lennart Jenssen. (Foto: Arne Hauge)
 ?? ?? Bakpå sleden sørget Peter Hammer for en trygg ferd for søsknene Malin Elea og Mika Eiolf. (Foto: Arne Hauge)
Bakpå sleden sørget Peter Hammer for en trygg ferd for søsknene Malin Elea og Mika Eiolf. (Foto: Arne Hauge)
 ?? ?? Grendehuse­t i Kvaenangsb­otn er et viktig samlingspu­nkt, saerlig når det er Kvenfolket­s dag. (Foto: Arne Hauge)
Grendehuse­t i Kvaenangsb­otn er et viktig samlingspu­nkt, saerlig når det er Kvenfolket­s dag. (Foto: Arne Hauge)
 ?? ?? Hvis det var opp til kvenskelev­ene Malin Elea Samuelsen og broren Mika Eiolf, så ble det sikkert hundekjøri­ng over alt i landet på Kvenfolket­s dag. (Foto: Arne Hauge)
Hvis det var opp til kvenskelev­ene Malin Elea Samuelsen og broren Mika Eiolf, så ble det sikkert hundekjøri­ng over alt i landet på Kvenfolket­s dag. (Foto: Arne Hauge)

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland