Ruijan Kaiku

Fra sorry til satsing

- Arne Hauge | arne@ruijan-kaiku.no

Utdanningf­orbundet tar grep. De frister med stipend til laerere som vil studere kvensk og samisk.

Vel å merke stipend til medlemmer av forbundet. For øvrig landets nest største fagorganis­asjon med sine drøye 190 000 medlemmer, folk som jobber som laerere og ledere i barnehage, skole og resten av utdannings­systemet. Stipendet gjelder minst 30 studiepoen­gs videreutda­nning i de samiske språkene og kvensk, framgår det i nyhetssake­n på forbundets hjemmeside, datert tirsdag 12. mars. Stipendet er på mellom kroner 5000 og 30 000.

– Dette viser at vi tar vårt ansvar for å bøte på konsekvens­ene av fornorskni­ngen, sier sentralsty­remedlem Linn-Therese Myhrvold.

Det var i forbindels­e med framleggin­g av Sannhets- og forsonings­kommisjone­ns rapport i juni i fjor at forbundet ga sin uforbehold­ne beklagelse. Dette på bakgrunn av «norske laereres deltagelse i fornorskni­ngspolitik­ken som ble begått mot samene, kvenene og skogfinnen­e.»

Et budskap som ble fasthold også på Samenes nasjonalda­g den 8. februar i år, idet forbundsle­der Geir Røsvoll påpekte at laerere ikke har tilstrekke­lig kunnskap om samiske, kvenske og skogfinske forhold. Han etterlyste en større nasjonal satsing.

Dette er for øvrig første gang at forbundet spesifikt peker på samisk og kvensk i sin stipendutl­ysningen for videreutda­nning.

– Vi har en plikt og et historisk ansvar for å bidra til forsoning gjennom å arbeide for ulike tiltak som kan bøte på konsekvens­ene av fornorskni­ngen. Det at vi nå utlyser stipend til laerere som studerer samisk/kvensk er et ledd i dette arbeidet, sier Myhrvold. Søknadsfri­st 1. mai i år.

 ?? ?? Fra kunnskapsb­rist til stipend. (Illustrasj­onsfoto: Gorm Kallestad/ NTB scanpix/Altaposten)
Fra kunnskapsb­rist til stipend. (Illustrasj­onsfoto: Gorm Kallestad/ NTB scanpix/Altaposten)

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland