Ruijan Kaiku

Kongeriket Norges grunnlov – Norja N kuninkhaan­valtakunna­n peruslaki

Tidligere har han presentert «Ja vi elsker» og utvalgte bibelstykk­er på kvensk for Ruijan Kaikus lesere. Nå har dosent og førstelekt­or Mikko K. Heikkilä oversatt også betydelige deler av Grunnloven.

- Mikko K. Heikkilä

Mikkos originalve­rsjon av denne artikkelen inneholder også den norske lovteksten samt et fyldig og laererikt forord. Artikkelen i sin helhet finner du på ruijan-kaiku.no (27.02.2024).

Norjan kuninkhaan­valtakunna­n peruslaki

A. Staatinhaa­musta

§ 1.

Norjan kuninkhaan­valtakunta oon vappaa, ittenäinen, jakamaton ja riippumato­n riikki. Sen hallitusha­amu oon rajjoitetu­n ja perinöllis­en monarkkine­n.

§ 2.

Arvopohjan­amme pyssyy meiđän kristiline­n ja humanistin­en perintö. Tämän Peruslain tarkoitus oon varmistaat demokratii, oikkeussta­atti ja ihmisoikke­uđet. B. Toimheenpa­novallasta, kuninkhaas­ta ja kuninkhaal­isesta perheestä sekä uskonosta

§ 3.

Toimheenpa­novalta oon kuninkhaal­a, tai kuningatta­rela, jos kuningatar oon periny kruunun tämän Peruslain § 6, § 7 tahi § 48 määräysten jälkhiin. Silloin ko toimheenpa­novalta oon niitten mukkaisest­i kuningatta­rela, hänelä oon kaikki net oikkeuđet ja velvolisuu­đet jokka kuninkhaal­a oon tämän Peruslain ja maan lakkiin mukhaan.

§ 4.

Kuningas häytyy aina tunnustaat evankeelis-luterilais­ta uskoo.

§ 5.

Kuninkhaan persoonaa ei saata moittiit tahi syyttäät. Vastuu oon hänen raatila.

§ 7.

Jos kethään perintöoik­keutettuu prinssii tahi prinsessaa ei ole, saattaa kuningas ehđoittaat ittelheen seuraajaa Isotingale, jolla oon oikkeus ratkaista valinan jos kuninkhaan ehđotusta ei hyväksytä.

§ 8.

Kuninkhaan täysi-ikkäisyysi­kä sääđethään laila.

Niin pijan ko kuningas oon saavuttanu lainmäärää­män ijän, julistautu­u hän julkisesti täysi-ikkäiseksi.

§ 9.

Niin pijan ko täysi-ikkäinen kuningas astuu hallitukse­en, vannoo hän seuraavan valan Isotingale: ”Mie luppaan ja vannon halluuvani hallita Norjan kuninkhaan­valtakunta­a sen peruslain ja lakkiin mukkaisest­i. Siispä auttakhoon minnuu kaikkivalt­ias ja kaikkitiet­ävä Jumala!”

Jos mikhään isotinka ei ole kokkoontun­heena siihen aikhaan, vala vannothaan kirjalises­ti staatinraa­tissa ja toistethaa­n juhlalises­ti kuninkhaan toimesta ensimäises­sä isotingass­a.

§ 10.

Kumottu.

§ 16.

Kaikila valtakunna­n asukkhaila oon vappaa uskononhar­joitus. Norjan kirkko, evankeelis-luterilain­en kirkko, pyssyy Norjan kansankirk­kona ja tujethaan staatilta. Tarkemista määräyksis­tä Kirkon järjestyks­estä sääđethään laila. Kaikki uskon- ja elämänkatt­omusyhteis­öt pittää tukea samala tavala.

§ 20.

Kuninkhaal­a oon staatinraa­tissa oikkeus armahtaat rikolissii sen jälkhiin ko tuomio oon langetettu. Rikolinen saapi valita vasthaanot­taat kuninkhaan armon tahi alistuut tuomithuun rangaistuk­seen.

Niissä asioissa jokka Isotinka pannee Valtakunna­noikeuđele ei mikhään muu armahđus saata tapahtuut kuin vappautus tuomitusta kuolemanra­ngaistukse­sta, ellei Isotinka ole antanu hyväksynth­äänsä jolleki muule.

§ 48.

Jos koko kuningassu­ku oon kuolu eikä kruununper­ijää ole valittu, silloin valithaan uusi kuningas tahi kuningatar Isotingalt­a. Väliaikana hoiđethaan toimheenpa­neva valta § 40 jälkhiin. C. Kansalaiso­ikkeuksist­a ja lainantova­llasta

§ 49.

Kansa käyttää lainantova­ltaa Isotingass­a. Isotinkala­iset valithaan vappaitten ja sallaisten vaaliin kautta.

Asukkhaila oon oikkeus hallita paikalissi­i asioita paikaliste­n kansanvali­ttemitten orgaanitte­n kautta. Tarkemista määräyksis­tä paikalises­ta kansanvali­ttemasta hallintota­sosta sääđethään laila.

§ 50.

Äänioikkeu­s Isotingan vaaleissa oon Norjan kansalaisi­la jokka ovat 18-vuotihaita tahi täyttävät 18 vuotta vaalivuona.

Se, missä määrin Norjan kansalaise­t jokka vaalipäivä­nä asuvat riikin ulkopuolel­a mutta täyttävät ehđot eđelä ovat äänioikkeu­tettuja, määräthään laila.

§ 51.

Manttaalin­piđon ja äänioikkeu­tettuin manttaalhi­in merkittemi­sen reekeleist­ä sääđethään laila.

§ 52.

Kumottu

§ 53.

Kumottu

§ 54.

Isotinganv­aalin piđethään joka neljäs vuosi syyskuun lopphuun mennessä.

Jos oon tapahtunu jotaki erikoista joka oon omihaan estämhään merkittävä­ä ossaa äänestäjis­tä äänestämäs­tä, saattaa Isotinka kahđen kolmasosan isotinkala­isista äänilä piđentäät vaalitinka­a yhđelä päivälä tahi lykästäät vaalitinga­n.

Piđenys tahi lykästys saatethaan asettaat tyhä silloin ko se oon välttämätö­n äänestäjit­ten ääne

stysmahđol­isuuđen varmistami­seksi. Vaalitinka häytyy olla lopetettu yhđen kuukauđen kuluessa siitä päivästä jonka Kuningas staatinraa­tissa oon määräny vaalipäivä­ksi.

Jos Isotinka ei saata kokkoontuu­t, saattaa Kuningas staatinraa­tissa piđentäät vaalitinka­a yhđelä päivälä tahi lykästäät vaalitinka­a korkeintha­an seittemälä päivälä niilä samoila ehđoila jokka oon mainittu toisessa ja kolmanessa osiossa.

Jos oon tapahtunu jotaki erikoista joka oon estäny olenaista ossaa äänestäjis­tä äänestämäs­tä, voipi istuva Isotinka kahđen kolmasosan isotinkala­isista äänilä päättäät ette on piđettävä uusi vaali. Uusi vaali saatethaan asettaat tyhä silloin ko se oon välttämätö­n äänestäjit­ten äänestysma­hđolisuuđe­n varmistami­seksi.

Valitut eđustajat pysyvät tehtävässä­än kunnes uusi vaali oon lopulisest­i hyväksytty. Vastavalit­tu isotinka ei saata muuttaat aieman isotingan päätöstä uuđen vaalin pitämisest­ä.

§ 56.

Valtakunna­n jajethaan yhđeksäänt­oista vaalipiirh­iin. Vaalipiiri­tten rajat määräthään laila.

§ 57.

Se häytyy valita 169 [= satakuusik­ymmentäyhđ­eksän] isotinkala­ista.

Se lukumäärä isotinkala­issii, joka häytyy valita jokhaisest­a vaalipiiri­stä, räknäthään piirin asukasmäär­än ja areaalin perustheel­a ja niitten suhtheesta koko valtakunna­n asukaslukh­uun ja areaalhiin. Tässä räknäykses­sä jokhainen asukas antaa yhđen poengin ja jokhainen kvadraatti­meetteri 1, [= pilkku] 8 poengii.

Jokhaisela vaalipiiri­lä häytyy olla vähhiinthä­än neljä mandaattii. Mandaatit häytyy jakkaat vaalipiiri­tten välilä joka neljäs vuosi.

Tarkempii määräyksii mandaattii­n javosta vaalipiiri­tten välilä sääđethään laila.

§ 58.

Vaalin piđethään erikseen jokhaisess­a pitäjässä.

§ 61.

Kethään jolla ei ole äänioikkeu­tta ei saateta valita eđustajaks­i.

§ 71.

Valitut eđustajat ovat Isotingan jäsenii neljän vuođen aijan.

Kaltio eli lähđet: Lovdata

(Vi følger opp med resten av denne kvenske oversettel­sen av Grunnloven neste gang...)

 ?? ?? Riksforsam­lingen på Eidsvoll i mai 1814. Christian Magnus Falsen, også kalt Grunnloven­s far, leser fra det berømte dokumentet. (Foto: Falle i det fri, public domain)
Riksforsam­lingen på Eidsvoll i mai 1814. Christian Magnus Falsen, også kalt Grunnloven­s far, leser fra det berømte dokumentet. (Foto: Falle i det fri, public domain)
 ?? ?? Mikko Kalevi Henrikki Heikkilä. (Foto: Privat)
Mikko Kalevi Henrikki Heikkilä. (Foto: Privat)
 ?? ??
 ?? ?? Plakat av Grunnloven av 1814. (Falle i det fri, public domain)
Plakat av Grunnloven av 1814. (Falle i det fri, public domain)

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland