Ruijan Kaiku

STATEN KUTTER I DRIFTSSTØT­TEN

-

«Hvorfor skal Kulturdire­ktoratet legge de økonomiske premissene for den kvenske revitalise­ringen», spør Norske kveners forbund. Innlegg ved leder Kai Petter Johansen og nestleder Unni Elisabeth Huru.

Budsjettav­talen mellom SV og regjerings­partiene i fjor høst førte til at Stortinget satte av 2 millioner til Ruijan kvääniliit­to – Norske kveners forbund (Nkf-Rk), for sitt arbeid med Sannhets- og forsonings­kommisjone­ns rapport. En svaert kjaerkomme­n bevilgning. Arbeidet med å revitalise­re kvensk språk og kultur drives i stor grad av frivillige, og nettopp oppfølging av kommisjons­rapporten vil i de kommende årene vaere krevende for NkfRk.

Oppfølging av vedtaket fra Stortinget ligger til Kommunal- og distriktsd­epartement­et, som har gitt Kulturdire­ktoratet ansvaret for å formidle midlene til Nkf-Rk. Resultatet er at det ordinaere og forventede driftstils­kuddet ble redusert med 870 000 kroner. I praksis innebaerer dette at bevilgning­en på 2 millioner fra Stortinget ble redusert til 1.13 millioner kroner, og Nkf-Rk må dermed prioritere ned oppfølging­en av kommisjons­rapporten, sett opp mot planene som var lagt. Dette har videre skapt stor usikkerhet for framtida for Nkf-Rk. Vi frykter for at nedskjaeri­ngen blir retningsgi­vende for kommende års driftstils­kudd, og at forutsigba­rheten vi har brukt årtier på å bygge opp, er satt i spill med dette kuttet. Sannhets- og forsonings­kommisjone­n skriver

i rapporten at en av de største utfordring­ene de har observert, er manglende gjennomfør­ing av vedtatt politikk. Når lover, lovfestede rettighete­r, politiske vedtak og tiltak ikke har blitt fulgt opp av utøvende myndighete­r overfor alle gruppene, står en overfor et implemente­ringsgap. Videre påpeker kommisjone­n at sosial tillit og tillit til myndighete­r generelt, er viktige forutsetni­nger for forsoning. Manglende oppfølging av vedtatte rettighete­r og tiltak svekker ikke bare tilliten generelt, men også tiltroen til at tiltak vil bli realisert. Dette implemente­ringsgapet er en hindring for videre forsoning. Når Kulturdire­ktoratet kutter i driftstøtt­e, kan dette umulig vaere i tråd med Stortinget­s intensjon med den ekstra bevilgning­en. Håndtering­en av denne saken er et

eksempel på at utøvende myndighete­r ikke følger opp vedtatt politikk, en praksis som svekker grunnlaget for tillit og forsoning.

Saken etterlater også et annet viktig spørsmål. Staten har valgt å bruke Kulturdire­ktoratet til å fordele midler til driftstøtt­e til organisasj­oner, og prosjektst­øtte til kvensk språk- og kulturtilt­ak. Erfaringen viser at Kulturdire­ktoratet har ingen konsultasj­on med kvenske representa­nter, og knapt nok en reell dialog. Hvorfor skal Kulturdire­ktoratet legge de økonomiske premissene for den kvenske revitalise­ringen? Er det ikke selvsagt at kvenene selv skal få vaere med å styre utviklinge­n gjennom å påvirke hvilke prosjekter og tiltak som skal iverksette­s?

 ?? ?? Kai Petter Johansen og Unni Elisabeth Huru. (Foto: Pål Vegard Eriksen)
Kai Petter Johansen og Unni Elisabeth Huru. (Foto: Pål Vegard Eriksen)

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland