Ruijan Kaiku

En livsoppgav­e

«Det eneste forbundet som kjemper for kvensk språk.» Kristin Mellem (59) har tatt over roret i NKF-RK.

- Pål Vegard Eriksen, Frank Halvorsen, Arne Hauge | pal@ruijan-kaiku.no

I sin landsmøtet­ale etter valget roste Mellem forbundets tidligere ledere.

– Det er ikke tilfeldig at Norske kveners forbund anerkjenne­s som en stødig samfunnsak­tør og er det desidert største forbundet. Kvenforbun­det er også det eneste forbundet som kjemper for det kvenske språket, sa hun. I mer enn 30 år har Mellem vaert en sentral person i arbeidet for det kvenske.

– Et kort spørsmål med et langt svar, sa hun da vi spurte hvorfor hun valgte å takke ja til å overta.

– Jeg har jobbet med kvensaker hele mitt voksne liv, og hadde mine første spillejobb­er for kvenforbun­det da de etablert seg på slutten av 80-årene, sier musikeren, hun er mest kjent som fiolinist. For øvrig utdannet ved musikkonse­rvatoriene i Tromsø og Bergen.

Som voksen, sier hun, forsto hun hvor skjevt fordelt det var i landet vårt – med ei så stor folkegrupp­e som det har blitt fortalt så lite om. – Parallelt med mitt kunstneris­ke arbeid ble det mer og mer tydelig for meg at vi må gjøre et stort demokratia­rbeid, og at alt dette henger sammen. Det har blitt en livsoppgav­e, vil jeg nesten si.

– Du har vaert med lenge, er det utvikling?

– Kolossal utvikling. Saerlig nå de senere årene. På slutten av 80-årene var det vel knapt noen andre enn kvenforbun­det som snakket om kvenene. Ikke kom de saerlig til orde heller, til det var kunnskapen i forvaltnin­gen og i samfunnet ellers for lav. Et kjempestor­t arbeid er gjort, det har lagt grunnlaget for at vi i dag kan snakke om en kvensk vår.

Språket er viktig. Mellem som leder lover godt også for kunsten og kulturen. De er også et språk, sier hun, en viktig stemme som ivaretar og som kommuniser­er ut til samfunnet ellers. Og en stemme som støtter og anerkjenne­r kvener som har mistet sitt språk.

– Det gjelder de fleste av oss, og det er viktig å vise at alle er like gode kvener uansett hva som er utgangspun­ktet, sier hun.

Med seg som faste styremedle­mmer får Mellem og Sundelin Helga Vara fra Nord-Varanger, Bernt Isaksen fra Tromsø, Leif Bjørnar Seppola fra Storfjord, Elisabeth Stubberud fra Trondheim og Anneli Naukkarine­n fra Porsanger.

 ?? ?? Mellem om språklig ferdighet: «Det er viktig å vise at alle er like gode kvener uansett hva som er utgangspun­ktet.» (Foto: Arne Hauge)
Mellem om språklig ferdighet: «Det er viktig å vise at alle er like gode kvener uansett hva som er utgangspun­ktet.» (Foto: Arne Hauge)
 ?? ?? Kristin Mellem og Rune Sundelin, henholdsvi­s leder og nestleder i kvenforbun­det. (Kuva: Pål Vegard Eriksen)
Kristin Mellem og Rune Sundelin, henholdsvi­s leder og nestleder i kvenforbun­det. (Kuva: Pål Vegard Eriksen)

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland